Indische worstenbroodje - Rosanne Vooijs
Januari 2017, een regenachtige en prima dag om mijn voorraad warme snacks weer eens aan te vullen, altijd handig voor als je onverwacht bezoek krijgt of lekker natuurlijk zelf oppeuzelen met de benen op de bank, filmpje op.
Deeg:
500 g tarwebloem
25 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist (7 g)
10 g zout
50 g boter, gesmolten
100 ml lauwwarme melk
200 ml lauwwarm water
- Meng bloem en gist in een kom. Maak in het midden een kuil en schenk er boter, melk en water bij. Voeg het zout toe. Meng alles tot een geheel en laat 15 min. staan.
- Bestrijk het werkvlak met een beetje olie en kneed ca. 10 min. tot een soepel en elastisch deeg.
- Vorm het deeg tot een bal en leg terug in een licht ingevette kom. Dek af met ingevet plastic folie en een theedoek.
- Laat het deeg op een warme plek ca. 1 tot 1,5 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.
Vulling (kan ook een dag van te voren):
2 sneetjes oud wit brood, zonder korst
50 ml lauwwarme melk
1 tl uienpoeder
1/2 tl knoflookpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl djahe (gemberpoeder)
1 el sambal badjak
10 g zout
peper, nootmuskaat (naar smaak)
- Week het brood ca. 15 min de melk.
- Kneed het gehakt met uitgeknepen brood en kruiden.
- Laat het gehakt minimaal een uur rusten.
- Vorm het gehakt tot 12 gelijke rolletjes van 10 cm lang, druk een beetje plat (zie foto)
Vervolg deeg:
- Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken, druk uit tot stukken van 10 bij 12 cm.
- Leg het gehakt er op, vorm het deeg er over, knijp naden goed dicht en rol een paar keer. Druk het broodje een beetje plat.
- Leg de broodjes op een met bakpapier of bakvel beklede bakplaat, dek af met de ingevette plastic folie en theedoek en laat 1 uur rijzen.
Bakken:
- Schuif een diepere bakplaat onder in de oven (dus vóór je de oven gaat verwarmen)
- Verwarm de oven voor op 220 C, klop 1 ei los en bestrijk de broodjes. Top af met een heel klein beetje zeezout.
- Plaats de bakplaat in het midden in de oven. Giet koud water op de onderste bakplaat (stoom zorgt voor een krokant jasje).
- Schakel de oven terug naar 200 C en bak de broodjes in ca. 20-25 minuten gaar.
- Laat afkoelen op een rooster.
Eet smakelijk!
ps: als je ze bewaart in de vriezer, eerst geheel laten ontdooien en opwarmen in de oven op ca. 160 / 180 C.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten