zondag 10 november 2013

November, winters eten

Maaltijd 120 - zondag 17 november 2013 - Rosanne Vooijs

Back to basics met de maaltijden. Niet dat de heren dat erg vinden, als het maar veel is (heb ik soms het idee). Gevulde paprika's staan ook regelmatig op het menu. Makkelijk voor te bereiden en dit recept doet het altijd goed.

125 g rijst koken. Ui snipperen en ca. 3 min. fruiten, knoflook fijnsnijden en toevoegen, 1 min. zachtjes meebakken. 100 g bacon of ontbijtspek kleinsnijden (ik doe dat met een schaar) en met 300 g rundergehakt toevoegen en bruin bakken. Toevoegen: 1 blik (400 g) tomatenblokjes, 1 blikje (125 g) kidneybonen (uitgelekt en afgespoeld), chilipeper (naar smaak), 1/2 tl gemalen komijn (djinten). Ca. 5 min. doorwarmen. Gele paprika's wassen, in lengte doormidden snijden, zaadlijsten verwijderen en in ca. 5 min. beetgaar koken (laten uitlekken). Rijst door saus mengen en paprika's vullen met rijstmengsel.



Maaltijd 119 - zaterdag 16 november 2013 - Rosanne Vooijs

Van de hele stapel kookboeken heb ik 3 favoriete kookboeken: de trilogie Smart Cooking van Julius Jaspers. Of het nou gaat om een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert, taart, ik haal er altijd wel wat uit, het is goed na te maken en ook altijd lekker. Voor vrienden Anneloes en Erik maak ik:



- Voorgerecht: rijstpapierrolletjes met tonijn, komkommer en munt (en bosuitje, rode peper en wat vissaus) 

- Hoofdgerecht: zalm confit (boterzacht) met een groene salade

- Nagerecht: tropische syllabub

Heerlijk. En alles is voor te bereiden zodat je je gerechten a la minute kan afmaken!






Maaltijd 118 - vrijdag 15 november 2013 - Rosanne Vooijs

Joepie alweer vrijdagavond TV dinner avond. 


Kokend water over de taugé gieten. Goed laten uitlekken, eventueel droogdeppen. Kipfilet in blokjes p/z en flink bestrooien met kerriepoeder. Bakken, beetje laten afkoelen en mengen met wat mayonaise en kerriepoeder. Kaiserbroodje beleggen met taugé, kipkerrie en nog wat zeezout.
Lekker!!

bron: allerhande






Maaltijd 117 - donderdag 14 november 2013 - Rosanne Vooijs

Om te voorkomen dat ik op donderdag 2 x moet koken maak ik meestal iets wat geschikt is voor opbakken, opwarmen of de pling. En dan is uit een potje of zakje koken best te doen.



Basis tomatensoep van maggi, aanvullen met boerensoepgroente, desgewenst vermicelli en wel zelfgemaakte (en voorgebakken) balletjes. Geserveerd met een tortilla ingesmeerd met wat tomatentapenade en bestrooid met geraspte kaas en bosui in ringetjes; hierna even in de oven.









Maaltijd 116 - woensdag 13 november 2013 - Rosanne Vooijs

Trek de la open waar ik aardappels bewaar, zie ik 3 zakken, kruimig, iets kruimig, vastkokend, restant aardappelen. Alles in een pan (wel even schillen) en even koken, die gaan het prima doen als gebakken aardappeltjes.
Eerst ui in halve ringen gefruit met knoflook en rood pepertje. Apart aardappels gebakken p/z en later uimengsel toegevoegd. Geserveerd met biefstuk en gemengde sla au naturel. Dit houdt in dat ieder zijn eigen sla mag aanmaken. Ik koos voor de Thousand Island dressing.







Maaltijd 115 - dinsdag 12 november 2013 - Rosanne Vooijs

Het worden weer broodjes voor onderweg. Het lijkt veel maar het was ook voor de terugweg:-). 














Maaltijd 114 - maandag 11 november 2013 - Rosanne Vooijs

Tijd voor een Indische rijsttafel(tje), van de toko weliswaar. Heerlijk even niet koken maar achterover hangen en uit een plastic bakje eten. Voor de foto toch maar op een bord gedrapeerd.

Van toko Papaya:
Saté (de saus waren ze vergeten), sambal goreng buncis, sambal goreng telor, daging smoor, ajam peteh met rijst en zoetzure komkommers.












Maaltijd 113 - zondag 10 november 2013 - Rosanne Vooijs

Ik krijg altijd zo'n zondaggevoel van suddervlees. Op het menu staat sukade, witlof (favoriet van Jan Willem) en gekookte aardappeltjes. Floris en ik zijn niet dol op witlof maar ja ik kan niet altijd bepalen wat we eten.









Maaltijd 112 - zaterdag 9 november 2013 - Rosanne Vooijs

Bij het allereerste bericht wat ik plaatste, de aanleiding en inleiding van 365 maaltijden, had ik een foto gevoegd van mijn kookboeken. Zo heb ik een aantal kookboeken van Jamie Oliver, ik blader er graag in maar ik heb er nog nooit uit gekookt. Dus ik dacht, ter ere van de zusjes Sylvana en Rina die komen eten, laat ik eens buiten mijn comfort zone koken. Niet meer doen dus! Het was niet onsmakelijk maar ook niet bijzonder. Gelukkig maakte het voorgerecht: pompoencappuccino en het dessert: merengue met aardbeien en vanillesaus een hoop goed en was het een gezellige avond.


1 kg trostomaten in vieren snijden en pureren met 50 g ansjovisfilets, 2 tenen knoflook en 1 rode peper (zaad verwijderd). Op middelhoog vuur ca. 30 min. zachtjes koken (tot saus ingedikt en dieprood van kleur is). Breng op smaak z/p en scheutje rode wijnazijn. Varkensfiletlapjes (a 200 g) plaatslaan en in 3 a 4 repen snijden; bestrooien met z/p, fijngehakte bladpeterselie en geraspte parmezaan. Oprollen en vastzetten met cocktailprikker. De involtini en cherry's toevoegen aan de saus en 15 min zachtjes koken met deksel op de pan. Serveren met pasta en basilicum. Flink bestrooien met parmezaanse kaas.

bron: Jamie Oliver


Maaltijd 111 - vrijdag 8 november 2013 - Rosanne Vooijs

De makkelijke vrijdag tv diner avond wordt nog luier. Omdat ik al aan het voorbereiden ben voor het etentje van morgen, wordt de tv dinner een shoarmatosti. Lui en lekker!


Shoarma bakken met een fijngesneden rode peper. Tosti maken van de shoarma, plak belegen kaas. Dit keer niet geserveerd met een homemade tomatensalsa.












Maaltijd 110 - donderdag 7 november 2013 - Rosanne Vooijs

Heb ik  natuurlijk weer spinazie over. Logisch dat je dan een spinazie-broccolisoep met citroensap maakt.
Laat je niet afschrikken door de gifgroene kleur, het was best lekker. Maar niet lekker genoeg om nog een keer te maken.

Ui en 2 stengels bleekselderij fijnsnijden, in olie 15 min. zachtjes smoren. Toevoegen 2 tenen knoflook (geperst) en 2 min. meebakken. Toevoegen 1 1/4 l groente- of kippenbouillon en 75 gr rijst. Op laag vuur ca. 7 min. laten trekken. Toevoegen: 700 g broccoli (in roosjes, en stelen in stukken), 2 tomaten (in stukjes) en 250 g spinazie. Nog 7 min. laten trekken of totdat de rijst en broccoli gaar zijn. Beetje afkoelen en pureren. Op smaak brengen met 1 el citroensap, 1/2 tl kardemom, z/p. Beetje olijfolie er over.


bron: Delicious (november 2009)

Maaltijd 109 - woensdag 6 november 2013 - Rosanne Vooijs

Vind nog een zak heerlijke gamba's in de vriezer en ik heb altijd wel currypasta, knoflook, rijst en rode peper in huis. Ik weet niet waarom ik 4 gamba's weer terug doe in de vriezer.



Verhit zonnebloemolie in de pan, bak ui, knoflook, rode peper (allen fijngesneden) en stukje fijngeraspte gember op middelhoog vuur. Roer er 2,5 el korma currypasta  door en bak 2 min. mee. Voeg 2 tl citroensap, 1 blik tomatenblokjes (400 g), 1 tl suiker en blik kokosmelk toe. Laat ca. 15 min. zachtjes koken. Voeg garnalen toe en kook ca. 3 a 4 min. (afhankelijk grootte) mee. Breng op smaak z/p. Serveren met rijst, puri's of pappadums.

Lekker!
ps: ik heb geen korma currypasta, ik gebruik gewoon wat ik heb staan, let dan wel op de scherpte.



Maaltijd 108 - dinsdag 5 november 2013 - Rosanne Vooijs

Gezellig samen met het kind aan tafel. Ik besluit deze week het vitamine gehalte wat op te schroeven. Spinazie helpt daar uitstekend bij. Floris en ik zijn het eens dat wij spinazie rauw lekkerder vinden (of kort roerbakken met wat knoflook) dan gekookt.

Marinade maken van 1 el tijm, 1 el grove mosterd, 1 el olijfolie en 1/2 el balsamico azijn. Bovenkant kip diagonaal inkerven en marineren (liefst 1 nacht). Je kunt de kip bakken (let op balsamico verbrand snel) of grillen in de oven. Serveren op een salade van spinazie, cherry's, komkommer, rode ui. Dressing van: dyon mosterd, witte wijnazijn, mango azijn, olijfolie, p/z.









Maaltijd 107 - maandag 4 november 2013 - Rosanne Vooijs

Ik vroeg Hanno (vriend van Floris) of hij al een beetje kon koken, zo in voorbereiding op het toekomstige studentenleven. Nou dat ging best, hij had laatst een ambitieuze poging gedaan om een ragout te maken. 


Kipragout: 2 a 3 kippenbouten bereiden zoals je kippensoep zou maken. Kleine winterwortel, prei en ui fijnsnijden en samen met kippenbouten (met vel), stukje foelie, kruidnagel, laurier en takje selderij in pan met ongeveer 700 ml water aan de koken brengen, daarna op laag vuur ca. 1 uur koken. Bouillon zeven en  kip uit elkaar plukken.
Oven voorverwarmen op ca. 200 C. Van bladerdeeg rondjes steken en van extra bladerdeeg randen steken. Deze plak je op de rondjes met wat water, zodat je een bakje krijgt. Geheel bestrijken met geklutste eierdooier. 15 min. in de oven en 15 min. met open ovendeur laten afkoelen.
Roux: smelt 50 gr. boter en voeg 50 gr. bloem toe, ongeveer. 5 min. garen (let op dat het niet bruin wordt). Laten afkoelen. Warm ca. 0,5 l bouillon op en schenk bij de roux. Breng al roerend aan de kook en ca. 15 min. op zacht vuur laten koken,  af en toe roeren (let op dat dit niet aanbrandt op de bodem). Op smaak brengen met z/p (ik kruimel er nog een beetje kippenbouillontablet door).
Lekkere fluweelzachte wintervoedsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten