maandag 16 december 2013

Maaltijden voor de kerstdagen

Maaltijd 148 - zondag 15 december 2013 - Rosanne Vooijs

Jan Willem houdt niet van gekookte eieren door zijn eten dus ik maak dit gerecht eigenlijk nooit. Het is een klassieker van mijn moeder. Het is lang geleden dat ik dit dus gegeten heb en het is zo lekker en verassend Hollands.



Voor 4 personen:
1 pond mager rundvlees in blokjes snijden p/z. In 1/2 pak boter aanbakken. 1 grote fijngesneden ui en 1 teen knoflook fijngesneden bij het vlees voegen. Als dit ook bruin is scheut water en scheut ketjap Medja (Kaki Tiga) toevoegen. Ca. 3 uur laten pruttelen (of zoals ik gedaan heb ca. 20 min. in de snelkookpan). 1 klein potje peentjes, 1 klein potje sperzieboontjes en 1 klein potje doperwtjes (of 1 bakje champignons in plakjes gesneden en apart gebakken) uit laten lekken. Niet koken. Vlees en jus in vuurvaste schaal doen en voorzichtig mengen met de groenten. Hierop 3 a 4 gehalveerde hardgekookte eieren leggen. 
Aardappelpuree maken en over vlees/groente/eieren spreiden. Tot gebruik wegzetten. 
Bereiding: wat klontjes boter verdelen en in oven flink warm laten worden. Laatste paar minuten onder de grill voor een lichtbruine korst.


Maaltijd 147 - zaterdag 14 december 2013 - Rosanne Vooijs

Absoluut een kinderfavorietje maar voor de balans een salade voor 'volwassenen' erbij. In plaats van een pak Captain Iglo heb ik me zelf eens gewaagd aan het maken van vissticks maar dan in de vorm van koekjes. Absoluut lekker, veel minder zout maar wel een geklieder om te doen.

Hoeveelheid voor 3 personen:
400 g diepvries koolvis of kabeljauw. Ruim van te voren ontdooien en zeer goed laten uitlekken, eventueel droogdeppen. Hak vis fijn, pel en snipper 1 sjalotje, snij korst van 2 witte boterhammen en snij in kleine blokjes, Meng vis met sjalotje, 1 geklutst ei, brood, 1 el mosterd, citroenrasp (had ik niet, ik heb wel citroensap dus daar wat van gebruikt, z/p. Vorm kleine koekjes van het vismengsel (is wat nat maar laat je niet afschrikken). 
Kluts 2 eieren in een kom, zet 1 bord met 3 el paneermeel klaar (ik heb nog extra over de koekjes gestrooid) en 1 bord met 3 el bloem. Wentel de koekjes eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel (nogmaals laat je niet afschrikken doordat de koekjes wat uit elkaar dreigen te vallen, in de pan komt het allemaal goed). Bak de viskoekjes in zonnebloemolie in ca. 6 min. gaar. Niet te snel draaien anders vallen de viskoekjes uit elkaar. Serveer met een partje citroen.

Als bijgerecht een flinke avocadosalade met witte bonen en veldsla:
Meng in een kom 3 el extra vierge olijfolie, 1 1/2 el azijn, 1 1/2 el mosterd, z/p. Halveer bakje cherrytomaatjes. Maak 2 avocado schoon en snij in plakken. Giet 400 g witte bonen af en spoel ze schoon (goed laten uitlekken). Snij 1/2 bosje bieslook fijn (had ik niet dus weggelaten). Meng het geheel door de dressing. 

ps; de volwassenen vonden de salade errug lekker!

bron: 24 Kitchen

Maaltijd 146 - vrijdag 13 december 2013 - Rosanne Vooijs

Deze maaltijd komt zelden voor maar het excuus; vrijdag TV dinner avond. Dit zijn overigens de vingers van Floris, hij vond het nodig om eerst mijn patat te keuren.


Need I say more.


Hierbij geserveerd: een frikadel speciaal, ahum











Maaltijd 145 - donderdag 12 december 2013 - Rosanne Vooijs

Sommige recepten komen vaker voor, zoals ook de pastasaus van vriendin Monica. Als jullie deze saus nog niet gemaakt hebben, doen! Te lekker.


Zie voor het recept maaltijd 30.













Maaltijd 144 - woensdag 11 december 2013 - Rosanne Vooijs

In de hoofdrol staat het bijgerecht. Ok geen slankmakertje maar omdat je een dag van tevoren de voorbereiding kan doen wel handig als bijgerecht voor een kerstdiner.



Voor 4-6 personen. Voorbereiding: snij 1 kg prei (van gelijke diktes) in stukken van 4 cm, was ze goed. Verwarm 150 ml olijfolie (van goede kwaliteit) in een pan met dikke bodem op laag vuur, voeg de prei en 250 g kerstomaatjes en 150 ml droge witte wijn toe, breng op smaak met p/z. Stoof de prei in ca. 30 - 45 min. op laag vuur zacht. Laat afkoelen en zet tot gebruik afgedekt koel weg.
Bereiding: verwarm de prei op een laag vuurtje. Roer 175 ml creme fraiche (ik had een potje van 125 ml en dat is ook wel genoeg) met wat zout los. Roer de crème fraiche en 2 flinke handen met fijngesneden peterselie voorzichtig door de prei en schep in een voorverwarmde schaal. Bestrooi met nog wat peterselie.

Bron: Delicious kerst 2012


Maaltijd 143 - dinsdag 10 december 2013 - Rosanne Vooijs

Alweer de laatste ondernemersworkshop voor dit jaar. Het broodje voor onderweg krijgt een feestelijke aankleding.


Blikje(s) tonijnstukken (op water of vleugje olie) in kom, hier kieper je bij: een flinke hand afgespoelde kappertjes, gesnipperde: rode ui, augurk, zwarte gemarineerde olijven. Toevoegen naar smaak: mayonaise, aromat, zwarte peper, zeezout.

Maak ik regelmatig voor een zondagmiddag broodje!









Maaltijd 142 - maandag 9 december 2013 - Rosanne Vooijs

Vandaag een beetje op de Chinese tour. Jan Willem vond dit zo lekker dat hij, als ik het niet binnen afzienbare tijd weer op tafel zet, het zelf gaat maken. Dat kan, onderstaand het recept. En Floris.., die eet het graag op.

Voor 4 personen. Snij 500 g magere runderlappen (bieflappen o.i.d., bij het gebrek aan bieflappen heb ik maar duur gedaan: Hollandse biefstuk) tegen de draad in in dunne repen. Meng het vlees met 1 el sojasaus, 1/2 tl sesamolie en 2 tl Chinese rijstwijn (heb ik ook in eerdere maaltijden gebruikt) in een n i e t - metalen kom. Dek af en laat ca. 15 min. marineren.
Verhit een wok, voeg 1 el zonnebloemolie toe en roerbak 200 g groene, in drieën gesneden, asperges, roerbak de asperges, haal ze uit de pan en hou apart. Voeg nog een el olie toe en bak het vlees in 2 porties ca. 1 a 2 minuten. Zet apart in een kom in de oven, voorverwarmd op ca. 50 C.
Doe nog 1 el olie in de pan en voeg 3 teentjes geperste of gesneden knoflook met ca. 2 tl fijngesneden gember toe. Roerbak 1 min. of tot ze gaan geuren. Giet 0,6 dl kippenbouillon , 3 el oestersaus en 1 el Chinese rijstwijn toe, breng aan de kook en laat 1-2 min. koken. Doe vlees, asperges weer in de wok en roerbak alles ca. 1 min. tot gerecht goed warm en gemengd is. Serveer met rijst. 
Het lijken veel handelingen en tijdrovend maar als je de minuten gaat tellen valt het best mee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten