maandag 16 september 2013

September, comfort food

Maaltijd 63 - zaterdag 21 september 2013 - Rosanne Vooijs

De heren waren de deur uit en ze werden niet terugverwacht tot 's avonds laat. Dus ik in de relax, achterover hangend, ik eet wel een boterham stand. Ik was wel met de voorbereiding voor een heerlijke tomatensoep bezig maar de soep was gepland voor zondag. En toen stond het kind, we noemen hem Floris, om 18.00 uur voor m'n neus. Hallo, wat eten we vandaag? En aangezien ik niet uit m'n relax modus te trekken was werd het:

Saltimbocca bij Duo Tonino. Nu had ik het bijna op toen ik bedacht dat ik er nog een foto van moest nemen. Het kind kwam toen met het lumineuze idee: schraap alles bij elkaar. Dus wat je nu ziet is een reusachtige aardappel wat in werkelijkheid slechts een aardappelpartje was.







Maaltijd 62 - vrijdag 20 september 2013 - Rosanne Vooijs

Eens even kijken. Er is nog andijvie over, er ligt al een paar dagen een mango in de fruitschaal, in een la nog een half bakje pijnboompitten. Dus als TV dinner special wordt het vandaag:


Dressing voor de andijvie; nu heeft andijvie een beetje bittere bite, dus een dressing gemaakt van: witte wijnazijn, beetje dijon mosterd, olie, wat honing en p/z.
Pijnboompitten geroosterd, Kipfilet p/z gebakken of gegrild. Geitenkaas even onder de grill.
Opmaken: dressing door andijvie, mango in schijfjes, plakjes kipfilet, geitenkaas en daarover wat honing en pijnboompitten.
In plaats van mango ook lekker met bijv. nectarine en/of spinazie in plaats van andijvie.
Dit gaan we vaker doen!




Maaltijd 61 - donderdag 19 september 2013 - Rosanne Vooijs

Ik heb nergens een aankondiging gezien maar toch heb ik het idee dat het stamppotten seizoen begonnen is. En wat beter dan dit af te trappen met een stamppot rauwe andijvie en een onvervalste bal. Nou vind ik een stamppot gauw flauw, dus....

Bal gehakt: HoH, 1 ui er door raspen, ei klutsen, kruiden wat je lekker vindt, paneermeel en 1 a 2 el sambal badjak. Ballen in koelkast bewaren (min. 30 minuten). Een bal moet zich 'even zetten' dus niet gelijk gaan braden. Spekjes zachtjes uitbakken, soms neem ik ook kaantjes, spekjes uit pan halen. In spekvet 1 ui in halve ringen zachtjes fruiten; ik laat dit best een tijdje fruiten dan spek er weer bij. Apart zetten. Ballen gehakt aanbraden in boter (wat je normaal gebruikt), scheut ketjap medja en water toevoegen, zachtjes laten sudderen. Aardappelen pureren, toevoegen: wat kookvocht, evt. boter/creme fraiche, tabasco, gemalen chili (heb een zakje gedroogde chili's in de voorraadkast), aromat, peper. Toevoegen; spek, ui en telkens een hand andijvie.
Het restant van de andijvie gebruik ik voor maaltijdsalade 62.


Maaltijd 60 - woensdag 18 september 2013 - Rosanne Vooijs

Deze maaltijd stond eigenlijk gepland voor gisteren, comfort food na een dag cursus. Deze kan ook op de lijst Kinderfavorietjes, zoals vriendin Anneloes het zo mooi noemt.


Nachos todos. Daar zijn behoorlijk wat varianten in. Deze bevat: gehakt rullen dan tacokruiden toevoegen, kidneybonen, maïs en beetje water, mengen en warm houden. Ovengrill aanzetten. In schaal: laagje tortilla chips, wat gehaktmengsel er over en hierover wat blokjes tomaat en jalopena pepers in halve ringen, cheddar in stukjes (of geraspte oude kaas). Dan weer laag tortilla chips enzovoort. eindigen met kaas.
Onder de grill tot kaas gesmolten is. Geheel presenteren met salsa, sour cream en ijsbergsla (beetje aangemaakt met olijfolie). 
Doet het ook leuk als borrelhap maar dan zonder gehakt/groente mengsel (dus eigenlijk de tortilla chips, cheddar en jalopena, salsa en sour cream)




Maaltijd 59 - dinsdag 17 september 2013 - Rosanne Vooijs

Na een dag cursus, een lange file, regen, thuiskomen en daar een rotzooi aantreffen, zat er maar 1 ding op.



Een lekkere biefstuk pepersaus met gewokte spinazie met ansjovis, patatjes en aardappeltjes bij Eetcafé van Stralen op de Oudedijk in Rotterdam. Gezellig, leuke bediening. Even in de ik hoef niets stand.








Maaltijd 58 - maandag 16 september 2013 - Rosanne Vooijs

Gewoon Hollands! Wat heerlijk!



Haaskarbonaadje, zonder bot (oftewel een varkensfiletlapje), p/z. Snijboontjes getracht in mooi ruitje te snijden, beetgaar koken en verse nootmuskaat er over geraspt. 2 soorten tomaat van eigen terras met dressing van azijn, olie p/z en gesnipperd uitje. Geserveerd met gebakken aardappeltjes, Provençaals gekruid.
Omdat ik het kleinste karbonaadje had kreeg/nam ik extra aardappeltjes.








Maaltijd 57 - zondag 15 september - Rosanne Vooijs

En na een wandeling op de hei met de hondjes dan heb je trek in? Precies, Guinness en bitterballen, althans voor de heren en voor mij: een lekkere witte wijn maar wel met de bitterballen en oh ja, Ierse frieten!
Gelukkig kreeg ik daarna nog gezond voer.


De groentesoep van Hans

Geen opmerkingen:

Een reactie posten