Maaltijd 211 - zondag 16 februari 2014 - Rosanne Vooijs
Ik had wat anders gepland maar had ook nog een mooi stuk rib-eye rollade over van maaltijd 210 en ook nog wat bordelaise saus. Vond ook nog 5 kleine aardappeltjes en restje ijsbergsla.
Een snelle aardappelsalade; paar aardappels tegen gaar aan koken (ca. 10 min.). Dressing maken van wat mayo, Dyon mosterd, witte wijnazijn, wat gedroogde of verse kruiden (tijm o.i.d.), zilveruitjes, fijngesnipperd sjalotje of bieslook en p/z. Proeven. Aardappels in plakjes, blokjes (wat je maar wilt) snijden. Aardappels moeten nog warm zijn maar Astrid ook weer niet zo heet dat je ovenhandschoenen nodig hebt om ze te snijden:-) en door de saus mengen.
Maaltijd 210 - zaterdag 15 februari 2014 - Rosanne Vooijs
Ik ben wel van de opgetutte dineetjes. Om de paar maanden komt dit op en nu de buurtjes Joke en Rob uitgenodigd.
Maaltijd 209 - vrijdag 14 februari 2014 - Rosanne Vooijs
Wat je vooral niet moet doen. Nog niet hebben ontbeten en dan boodschappen (diverse meelsoorten nodig) gaan doen bij Little Italy (een Italiaanse supermarkt in het centrum). Ik was heel wat anders van plan voor de maaltijd van vanavond. Maar man het rook te lekker om te weerstaan.
Maaltijd 208 - donderdag 13 februari 2014 - Rosanne Vooijs
Ex-collega John probeert het al jaren, de nieuwbouwafdeling voor een reünie bij elkaar te krijgen. Half gelukt maar heel gezellig!
Als vanouds in CC in het Scheepvaartkwartier te Rotterdam.
Maaltijd 207 - woensdag 12 februari 2014 - Rosanne Vooijs
En hup een switch naar het stamppottenkind in mij. We switchen vandaag moeiteloos (ahum) van de Indische hap naar de Hollandse andijviestamppot maar toch ook met een twist.
Voor 3 a 4 personen. Ps. voor ons, als het kind erbij is, telt het voor 3 maar voor de meeste huishoudens kun je gerust de opgegeven hoeveelheden voor 4 personen hanteren:-)
Verwarm de oven voor op 200 C. Kook ca. 1 kg kruimige aardappel in water met zout in 20 min. gaar. Pureer met opgevangen kookwater (i.p.v. melk en net zo lekker) en roomboter (ook warm) en breng op smaak met p/z/aromat. En ik kan het niet laten: een klodder sambal badjak erdoor. Bak 200 mager gerookt spekreepjes krokant in droge koekenpan. Roer spek (met spekvet) en 500 - 750 g fijngesneden andijvie door puree.
Snij 1 grote rookworst in 8 gelijke stukken. Maak een diepe inkeping in elk stuk. Bestrijk de binnenkant met rode pesto, leg er wat blaadjes basilicum in en strooi geraspte jonge (of belegen) kaas in de inkeping en bak de worst ca. 20 min. in het midden van de oven tot de kaas gegratineerd is.
Heerlijk, ik vind rookworst eigenlijk op deze manier lekkerder (kan je dit zo zeggen?).
De jongste bediende heeft zijn rookworst liever plain.
Maaltijd 206 - dinsdag 11 februari 2014 - Rosanne Vooijs
Ik heb/had besloten om 1 x per week iets Oosters te maken, bij voorkeur Indisch. Ik weet niet waar dat ineens vandaan komt, mijn moeder was Indisch maar ik ben typisch een kind van de gestampte pot (dankzij mijn vader). Dus toch back to my roots?
Voor deze week rendang (=vlees) oftewel rendang daging sapi (gestoofd rundvlees). Niet moeilijk te maken, maar kost tijd vanwege het sudderen van het rundvlees en het geregeld omscheppen zodat niets aanbakt. Maar als het klaar is, oh jammie. Zoals het kind zei: lekker, het ruikt hier naar de toko!
Nu zijn er vele recepten van de rendang in omloop dus geef ik hier alleen de ingrediënten weer van een makkelijke variant. Als jullie het volledige recept willen hoor ik het graag. De recepten hebben in ieder geval een aantal onderdelen met elkaar gemeen: heet door de lomboks (spaanse pepers) of nog stoerder een 20 tal rawits, sukadevlees, en kokosmelk en uiteraard wat bijbehorende kruiden.Voor deze week rendang (=vlees) oftewel rendang daging sapi (gestoofd rundvlees). Niet moeilijk te maken, maar kost tijd vanwege het sudderen van het rundvlees en het geregeld omscheppen zodat niets aanbakt. Maar als het klaar is, oh jammie. Zoals het kind zei: lekker, het ruikt hier naar de toko!
Ik geef hier alleen de ingrediënten weer. Maar als jullie willen zet ik graag het volledige recept erbij.
Boemboe: flink aantal Spaanse pepers, gemberwortel, flink aantal sjalotjes, paar el kokosmelk. En dan: sukadevlees in blokjes, 2 blikjes kokosmelk, salamblaadjes, eventueel djuruk purutblaadjes (limon leaves), sereh (citroengras), laos (kurkuma), knoflook, koenjit en zout.
En dan moet je ook maar net trek hebben in friet!
Maaltijd 205 - maandag 10 februari 2014 - Rosanne Vooijs
Dit is een echte doordeweekse maaltijd, binnen de 30 minuten. Ik zet dit vaker op tafel maar dan telkens net iets anders.
Voor 2 personen:
400 g sperziebonen in stukjes even koken (zodat het niet helemaal rauw is als het de wok in gaat). Goed uit laten lekken.
200 g kipfilet in blokjes p/z. In wok 3 el olie verhitten en 1 gesnipperde ui fruiten. Kip toevoegen en paar min. meebakken. 1 teentje knoflook erboven uitpersen, erdoor roeren: 2 tl sambal oelek, 2 el ketjap manis, 1 dl water en 1/2 verkruimeld bouillonblokje.
Sperziebonen, 1/2 rode paprika in stukjes er door scheppen. Gaar laten worden en 50 g taugé erdoor scheppen. Eventueel nog meer op smaak brengen met sambal en ketjap.
Absoluut een herhaalrecept.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten