Maaltijd 197 - zondag 2 februari 2014 - Rosanne Vooijs
Ik heb van die manies, vol overgave kan ik mij storten op wat mij op dat moment bijzonder interesseert. Voor nu is dat brood bakken. Dus verzamel ik broodbakboeken, volg ik recepten op internet en kijk ik naar alle kookprogramma's. En echt op het gebied van broodbakken is best veel te doen. Blijkbaar is brood bakken hot, hip en happening. Ik zelf heb het nog nooit gedaan, echter altijd al willen doen. Dus bij deze mijn eerste broodje:
Voor 2 stuks:
Verwarm de oven voor op 200 C. Roer in een grote kom 2 tl donkerbruine basterdsuiker, 1 zakje instant gist a 7 g en 125 ml lauwwarm water door elkaar. Laat dit afgedekt 10-12 min. rusten tot zich schuim vormt. Roer 4 el olijfolie en nog 165 ml warm water erdoor. Voeg 300 g gezeefde bloem , 150 g gezeefde boekweitmeel, 185 g walnoten, roosteren in droge koekenpan en hakken, 2 el tarwekiemen (heb ik op voorraad voor over de yoghurt), 1 el chiazaad (had ik niet dus weggelaten) en 1 ruime tl zout toe. Kneed het met je handen door elkaar tot een deeg. Breng het deeg over op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het 5 min. door tot het glad is. (ik heb het gemengd en gekneed met de Kitchenaid/deeghaak). Doe het deeg over in een schone kom en laat het afgedekt met plasticfolie op een warme plek in ca. 2 uur rijzen tot het is verdubbeld in volume. Sla het deeg terug (lucht er uit slaan), verdeel het in 2 porties en vorm hiervan 2 korte stokbroden. Maak in elk brood met een scherp mes 3 sneden van 1 cm diep. Bestrijk de broden met 20 g ongezouten en gesmolten boter en strooi er een 1/2 el chiazaad over. Bak de broden op een met een bloem bestoven bakplaat (i.p.v. heb ik bakpapier gebruikt) 35-40 min. in de oven tot ze goudbruin kleuren en een hol geluid geven als je tegen de bodem tikt.
Dus zondagavond heerlijk met wat kazen en een goede olijfolie genoten van mijn eerste zelf gebakken brood. Wat niet opging heb ik gesneden en bewaar ik in de vriezer.
Lekker stevig brood met een goede, hard krokante korst.
ps: Jan Willem heeft ongeveer 35 walnoten gekraakt.
bron: Delicious februari 2014
Maaltijd 196 - zaterdag 1 februari 2014 - Rosanne Vooijs
Altijd gewaagd om een gerecht met eieren te serveren aan Jan Willem. Behalve een eitje bij zijn ontbijtje, blieft hij geen eieren.
Snelle captains dinner met pittige eieren Voor 2 personen:
Verhit in koekenpan een el olie en bak 1 grote ui in ringen. Hou apart. Verhit in een steelpan 1 el olie en bak hierin zachtjes een fijngesneden sjalot en een teen knoflook. Voeg 1 tl sambal oelek en 1 blikje tomatenpuree (70 g) toe en bak 1 min. mee. Voeg 2 el ketjap manis en 125 ml water toe en roer tot een gladde saus. Kook ondertussen 2 eieren hard. Snij doormidden en leg in de saus warm even mee.
Schep 1 zak jonge kapucijners (a 400 g, of neem tuinbonen of jonge velderwten uit pot; ik had van de tuinbonen nog een restje in de diepvries) door de uiringen in de koekenpan en warm ze ca. 5 min. goed door tot ze beetgaar zijn.
Geserveerd met kropsla aangemaakt met vinaigrette, piccalilly en zilveruitjes. En oh ja, ik had nog 1 kipschnitzel in de diepvries, die heb ik maar opgebakken en erbij geserveerd. Ook lekker met seroendeng, gebakken uitjes, zoetzure augurken, Amsterdamse uien.
JW vond het ook lekker!!
Maaltijd 195 - vrijdag 31 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Vrijdag TV dinner avond en ik had bedacht om de sandwich redelijk gezond aan te kleden. Dus een zuurdesembrood geroosterd en dan avocado, bacon (ik zei redelijk) en tomaat.
Ondanks dat de avocado al een week in een schaal op het aanrecht stond, was het nog keihard.
Zuurdesem met wat olijfolie geroosterd, daarna bestrooid restjes kaas (belegen, parmezaan) en belegd met wat tomaat. Nog even de oven in.
Zuurdesem met wat olijfolie geroosterd, bacon gebakken. Belegd met bacon en ei.
Maaltijd 194 - donderdag 30 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Om een beetje balans in de recepten te hebben of te krijgen, had ik mij zo voorgenomen om 1 x per week iets oosters te maken, 1 x week een soepje (meestal donderdag maar vandaag blijkbaar niet), 1 x een makkelijke sandwich maaltijd (ahum ben er gek op dus dat is vaker), 1 x iets met pasta etc. etc. Vandaag het oosters van gisteren.
Voor 3 a 4 personen
Fruit 2 grote, fijngesneden uien in 4 el zonnebloemolie. Voeg 500 g hamlappen, in stukjes toe en bak op hoog vuur bruin. Kruid het vlees met: 1tl ketoembar (gemalen koriander), 1 tl djinten (gemalen komijnzaad), 1 tl djahé (gemberpoeder) en 1 teentje geperste knoflook. Roer er 1 blikje tomatenpuree (70 g), 3 el ketjap manis of medja en 1 el azijn erdoor.
Schenk er zoveel water bij dat het vlees onder staat en breng het geheel aan de kook. Laat 3 a 4 uur op laag vuur sudderen, breng daarna evt. op smaak met z/p.
Zo lekker maar pas op de djinten. Echt niet meer dan 1 tl gebruiken anders ruikt het gerecht niet alleen naar zweetsokken maar smaakt het er ook naar.
bron: familie Beljaars
bron: familie Beljaars
Maaltijd 193 - woensdag 29 januari 2014 - Rosanne Vooijs
De babi ketjap voor vandaag staat lekker te pruttelen. Het kind zegt op t laatste moment af. Tsja dan haal je alles van het vuur en ga je gewoon lekker een pizza eten.
Maaltijd 192 - dinsdag 28 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Neefje Ruben studeert in Rotterdam dus fijn in de buurt om een hap mee te eten. Floris komt ook nog 2 dagen in de week. Een prak gaat er best in.Een favorietje van Floris
Recept stamppot bietjes: maaltijd 78
Recept superbal: maaltijd 61
Maaltijd 191 - maandag 27 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Ik zag witlof in de aanbieding en voor dat ik het wist had ik het gekocht. Ik hou niet van witlof, wel van witlofsoep maar daar had ik geen trek in. Jan Willem loves witlof dus doe ik hem een groot plezier. Maar hoe verdoezel ik toch die smaak zonder er gelijk een hamkaas gebeuren van te maken.
Voor 2 personen:
ca. pond witlof, onderkant er af, witlof in de lengte doorsnijden, harde kern eruit, en gehalveerde witlof in ringen snijden en wassen. In een pan doen met wat water (tot ongeveer 1 vingerkootje, beetje zout (niet gedaan) en half groentebouillonblokje erbij en wat scheutjes maggi, een klontje boter (had ik niet maar had nog wel wat room). Breng alles aan de kook en laat zachtjes doorkoken. Afhankelijk van hoe gaar je het wilt laat je het 10 tot 20 min. doorkoken (ik heb de witlof ongeveer 10 min. gekookt). Giet nu de groente af maar wel een beetje vocht zitten. Opnieuw op het vuur zetten en bind de groente met wat allesbinder (of maïzena of aardappelzetmeel). Tot mooi gebonden, voeg nu wat room of crème fraiche toe (niet gedaan vond het wel lekker zo). Doe er naar smaak peper en nootmuskaat over.
Ik vond de witlof echt lekker!!
bron: gevonden op Smulweb
Geen opmerkingen:
Een reactie posten