woensdag 29 januari 2014

Januari, soep sandwich (rijst) stamppot

Maaltijd 190 - zondag 26 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Hiep hiep, mijn schoonmoeder was jarig en dat vieren we met een feestelijke lunch.

Het zal wel heel Brabants zijn, het vormen van een gezellig duetje of met z'n drietjes op m'n bord. Het kwam de kwaliteit niet ten goede.
Of ga ik dan op tenen staan?










Maaltijd 189 - zaterdag 25 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Ik voel een gezondheidsaanval opkomen.

Zie voor het recept maaltijd 33 alleen nu met zilvervliesrijst.













Maaltijd 188 - vrijdag 24 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Gelukkig, vrijdag TV dinner avond……


Zuurdesem stokbrood over lengte doormidden snijden, bestrijken met wat goede olijfolie en onder de grill licht roosteren. Kipfilet in blokjes en licht bestrooien met cajunkruiden. Ui in halve ringen en aanfruiten in wat olie, kerriepoeder er over strooien, even meebakken. Kipfiletblokjes met fijngesneden knoflook toevoegen even bakken. Scheut ketjap manis of media nr. 1 toevoegen, geheel lekker bruin bakken maar niet te lang anders wordt de kip droog. Serveren op stokbrood met wat sla en truffelmayonaise.


Maaltijd 187 - donderdag 23 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Voor vanavond (laat) want het is donderdag, weer een makkelijk en zeer snel soepje.

Voor 4 personen:
Spoel 1 blik witte bonen (380 g) af en laat uitlekken. Doe 1 blik tomatenblokjes (400 g) met vocht, 2 groentebouillonblokjes en 1/2 liter water in een pan. Breng aan de kook en voeg dan 250 g boerensoepgroenten toe, kook de soep 4 minuten.
Roer er 3 el rode pesto door, voeg z/p naar smaak toe. Schep de soep in borden en strooi er kaas over.
Serveer eventueel met stevig boerenbrood en tomatentapenade.

Super lekker, aanrader!

bron: Kook ook snel


Maaltijd 186 - woensdag 22 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Als het kind besluit toch niet te komen eten dan kunnen we net zo goed een hapje buiten de deur doen. Kijk maar naar volgende week:-).














Maaltijd 185 - dinsdag 21 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Ik maar denken dat ik deze maaltijd jullie eerder heb voorgeschoteld, maar ik kan het niet terugvinden. Toevallig eet vriendin Yolinde vandaag ook hachee, gezien de kok wellicht een Spaanse? Ik maak voor vandaag een van mijn favoriete schotels, de Indische hachee.

Voor 3 a 4 personen.
Bestuif 500 g in blokjes gesneden hacheevlees via een zeefje met 1 el bloem. Laat even staan. Snipper 1 pond uien grof, hak 2 knoflookteentjes fijn. Kneus 2 andere teentjes en hou deze apart met 2 laurierblaadjes. Zet een kommetje klaar met een mengsel van een gekruimeld runderbouillonblokje, 1 el zoute ketjap (let op zoute en geen zoete ketjap) en 2 el azijn met wat warm water. 
Smelt in de pan 75 gr roomboter (ik gebruik croma) en 2 el olie (let op dat dit niet verbrandt). Voeg gekneusde teentjes en laurierblaadjes toe. Verdeel het vlees in ca. 2 a 3 porties. Bak telkens een portie vlees, haal het vlees er uit en hou in andere schaal warm. Pik tussendoor de gekneusde teentjes knoflook er uit die dreigen te verbranden. Als al het vlees goed is dichtgeschroeid en elders warm wordt gehouden, bak dan de uiensnippers, de gesnipperde knoflook, 1/2 el sambal oelek (niet meer doen), 1 tl nootmuskaat, 1/2 tl foelie, in het bakvet. Goed omschudden. Als de uien glazig worden, het vlees weer toevoegen, mixen en kort meebakken. Voeg vervolgens mengsel van azijn, ketjap en bouillon toe, beetje water erbij (half onderstaan, niet te vochtig en niet te droog). Op laag vuur minstens 3 uur sudderen (ik sudder het op de allerlaagste stand ca. 1 dag of dag). Als de saus te droog wordt scheut rode wijn (of water, bier) toevoegen. Proeven voor extra scheutje azijn, citroensap of zout. 
Lekker als je het een dag er voor al maakt!

Oh jammie!


Maaltijd 184 - maandag 20 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Vandaag staat er een niet traditionele stamppot op stapel. En nu het kind er niet is kunnen de spruiten weer wat vaker op tafel komen. Dit recept heb ik uit de Delicious van deze maand. Ik heb wel wat aanpassingen doorgevoerd. Zo heb ik de spruitjes niet gekookt maar geroerbakt samen met wat magere spekreepjes en heb ik i.p.v. alleen oesterzwammen gemengde paddestoelen gebruikt.     

Voor 4 personen:



Kan ook een dag van te voren. Kook 1 kg kruimige aardappels (in stukken met wat zout) gaar. Roerbak 500 g schoongemaakte spruitjes (de grote gehalveerd) met wat spekreepjes in beetje olie tot lichtbruin geroosterd. Verhit in aparte pan 1 el olie of boter en bak 200 g oesterzwammen op hoog vuur in 4 - 5 min. gaar en bestrooi met wat zout. 
Verwarm de oven voor op 200 C. 
Verhit in een steelpan 300 ml volle melk (volgende keer gebruik ik gewoon de kookvocht van de aardappelen) met 50 g boter . Stamp aardappels fijn met melk en boter, breng op smaak met p/z/nootmuskaat (ik gebruik vaak ook aromaat, wat drupjes worcester of maggie in een stamppot). Meng puree, oesterzwammen, spruitjes met spek. Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal. Verkruimel er 3 beschuiten over (niet gedaan want ik heb geen beschuit in huis, was ook prima), verdeel er wat klontjes boter over en bestrooi met 200 g geraspte oude boerenkaas. Bak de puree nog ca. 15 min. in de oven tot er een mooie goudbruine korst op zit. Serveer eventueel met zilveruitjes en augurk.

Was lekker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten