Maaltijd 183 - zondag 19 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Ambitieuze kookplannen in de koelkast gezet.
Maaltijd 182 - zaterdag 18 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Zodat ik weer mijn balans vind tussen het gezonde en ook wel lekker en mwah iets minder gezond en o zo lekker.Ham/kaas chausson. Doet het ook goed als borrelhapje of lunch voor 8 personen.
Verwarm oven voor op 210 C. Maak 2 stapeltjes van elk 5 plakjes bladerdeeg en leg ze op een dun met bloem bestrooid werkvlak. Rol elk stapeltje uit tot een rechthoekige lap van 30 x 40 cm (hoeken afgerond). Leg elke deeglap op een stuk bakpapier - de ene helft van de lap past op het papier en de andere helft ligt er naast (die wordt over de vulling gevouwen). Prik de deeglappen gelijkmatig in met een vork.
Beleg de helft van elke deeglap met plakken ham (225 g gekookte of schouderham), hou
een rand van 2 cm vrij.
Verdeel 150 g plakken Gruyere of andere kaas (wat je lekker vindt maar geen oude kaas) over de ham.
Meng 2 dl creme fraiche (hou 1 el apart) met 1 el fijngesneden tijm en 1 el salie (ik heb gedroogde tijm en salie gebruikt). Bestrijk de kaas met het mengsel.
Klop de el apart gehouden crème fraiche los met 1 eierdooier. Bestrijk de deegranden hiermee en vouw de deeghelft die niet belegd is over de helft met de vulling. Druk goed aan en maak met een vork een mooie rand. Bestrijk de bovenkant ook met het dooiermengsel. Bak de chaussons in 20 - 30 min. gaar in het midden van de oven.
Maaltijd 181 - vrijdag 17 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Het zal nog niet opgevallen zijn maar ik probeer standaard wat meer gezonde groenten en fruit tot me te nemen. 's Ochtends een vers geperste groente- en fruitsap, s' middags soja yoghurt met muesli e.d. van de Groene Passage en s' avonds kleinere porties brood, pasta, rijst en aardappel. Als de witte rijst en gedroogde pasta's op zijn ga ik over op de zilvervliesrijst en volkorenpasta. Nu ben ik gek op avocado (zie maaltijden 174 en 177), gelukkig zeer gezond (enkelvoudig onverzadigd vet, veel vezels en vol vitaminen en mineralen), dus wil ik de avocado wat meer bij mijn dagelijkse voeding betrekken. Hier in de buurt kosten ze per 3 € 1,--.
Als makkelijke vrijdag, TV dinner avond.
Blik tonijn, fijngesneden zongedroogde tomaten, kappers, sjalotje/rode ui, beetje mayo en beetje olie van de tomaatjes, z/p.
Als makkelijke vrijdag, TV dinner avond.
Blik tonijn, fijngesneden zongedroogde tomaten, kappers, sjalotje/rode ui, beetje mayo en beetje olie van de tomaatjes, z/p.
Maaltijd 180 - donderdag 16 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Omdat we op donderdag altijd vrij laat eten wordt de donderdag een beetje standaard een soepdag. Deze soep is binnen 15 min. klaar.Voor 4 personen:
Verhit scheutje olie in (soep)pan en fruit 1 gesnipperde ui en 1 teentje knoflook, fijngehakte rozemarijn (2 takjes; ik heb gedroogde rozemarijn gebruikt), tijm (4 takjes; ook hier de gedroogde tijm gebruikt). Voeg 400 g paddenstoelenmix in grove stukken gesneden toe en bak ca. 2 min. op hoog vuur mee. Voeg 600 ml water, 1 groentebouillon (verkruimeld) en 200 ml kookroom toe. Zet vuur lager, breng rustig aan de kook en laat ca. 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak z/p
Courgettesalade:
Schaaf 2 courgettes met kaasschaaf in dunne plakken. Ik heb het dun gesneden want dat grilt wat makkelijker weg en bite is ook wat steviger. Bestrijk de courgetteplakken met olie en bestrooi (aan 1 kant) met beetje z/p. Grill de courgettes. Rooster 40 g walnoten in droge koekenpan. Halveer 2 stronkjes witlof in de lengte (verwijder de kern) en snij de witlof in lange dunne repen. Snij 3 tomaten in partjes. Meng in kom de courgette, walnoten, witlof en tomaten en breng op smaak met olijfolie en z/p.
Geserveerd met left over grissini (half zakje van de kerst).
Lekker maar ik hou niet van witlof, dit er dus tussen uitgevist en op bordje geschoven van Jan Willem (die is er gek op).
Maaltijd 179 - woensdag 15 januari 2014 - Rosanne Vooijs
In de koelkast staat nog een half blikje tomatenblokjes (restant van maaltijd 176) en een half kartonnetje gezeefde tomaten (restant van maaltijd 172). Dus voor vanavond zal het wel iets van pasta met tomatensaus worden.
Voor 4 personen:
Spaanse gehaktballetjes van Leontien.nl:
Meng 500 g rundergehakt, 1 fijngesnipperde ui en teentje knoflook, 50 g witbroodkruimels (of x hoeveelheid paneermeel), 25 g geraspte manchego (of cheddar), 2 el gehakte bladpeterselie, 1 ei licht geklutst en z/p en maak er (pingpong) balletjes van. Leg op bord, dek af met plastic folie en zet minstens 30 min. in de koelkast (wordt wat steviger).
Tomatensaus van Jamie:
Verhit een scheut olijfolie in grote hapjespan. Bak hierin 1/2 gesnipperde rode ui, 2 geperste of gesnipperde teentjes knoflook tot glazig. Voeg klein bosje grof gehakte basilicumblaadjes, 400 ml gezeefde tomaten, 400 gr tomatenblokjes (ik had van zowel de tomatenblokjes en de gezeefde tomaten ongeveer nog de helft in de koelkast staan dus ik heb het gewoon aangevuld met ontvelde tomaten in blokjes), 1 tl sambal badjak o.i.d., 2 el balsamicoazijn toe en breng op smaak met p/z.
Bak de balletjes rondom bruin in scheut olijfolie. Voeg de balletjes toe aan de tomatensaus en warm nog even door. Ik vond de saus ietwat droog worden dus ik heb er een scheut rode wijn aan toegevoegd.
Geserveerd met spaghetti, basilicum en parmezaanse kaas.
Lekker!
Maaltijd 178 - dinsdag 14 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Jan Willem eet zijn kippenpoten/bouten/drumsticks met mes en vork. Natuurlijk vindt hij dan kip wat helemaal van het bot valt, lekker. De rest van het huishouden ook trouwens. Gebruik voor dit recept een goede ketjap, merk ABC of Kaki Tiga. Ik gebruik zelf altijd Kaki Tiga, ketjap medja nr. 1, zoet met snufje zout en stroperig. Je merkt absoluut het verschil met de 'gewone' merken uit de supermarkt. Easy recept en pruttelen maar.Reken per persoon op 2 a 3 drumsticks. Ik heb deze maaltijd gemaakt met 6 drumsticks.
Snipper 2 uien, 1 a 2 teentjes knoflook en fruit in flinke scheut arachide of zonnebloemolie. Brokkel 1 kippenbouillontablet er over. Voeg 6 grote drumsticks (of ander kipdelen), zonder vel, ingewreven met z/p toe en bak rondom bruin. Snij 1 tomaat in blokjes en bak die kort mee. Blus af met een scheutje citroensap. Voeg 200 ml Ketjap (Kaki Tiga of als je niet anders hebt Ketjap Manis), 150 ml zoete chilisaus en een scheut vissaus (of sojasaus) toe. Vul de pan met water zodat de kippenpoten helemaal bedekt zijn. Laat minstens 3 uur zachtjes stoven (saus minstens voor 3/4 laten reduceren). Let op dat je niet een te grote pan gebruikt anders krijg je het vocht lastig gereduceerd (te veel water).
Geserveerd met sperzieboontjes en rijst.
ps: je hebt een schuimspaan nodig om de drumsticks enigszins heel uit de pan te halen. Zo lekker dit recept!!
Maaltijd 177 - maandag 13 januari 2014 - Rosanne Vooijs
Je kent het wel, van die verdwaalde blikjes in de voorraadkast (nou ja onderkastje). Zo ook een blikje krab. Eigenlijk ben ik niet zo dol op krab uit blik (te waterig, ook al laat je het uitlekken, druk je voorzichtig aan in een vergiet en probeer je het droog te deppen met keukenrolpapier).
Voor 2 personen:
Snij 2 x little gem in reepjes, meng met 1 avocado in blokjes met wat citroensap, een blikje uitgelekte krab, 2 el mayonaise gemengd met wat yoghurt en x druppels tobasco, limoenrasp, breng op smaak p/z. Frut het gezellig op een bordje.
ps; ik heb eigenlijk whiskysaus gemaakt
(beetje room lobbig kloppen, door mayo, met tobasco, whisky of sherry, worcestershire, drupje tomatenketchup, aromat, snufje paprikapoeder).
Geserveerd met venkelsalade:
Ik had nog venkel over van maaltijd 173 . Venkel in dunne reepjes, even in ijswater leggen (knapperig), olijfolie mixen met citroensap, honing en z/p.
Geserveerd met dunne sneetjes ciabatta, aan weerszijden bestreken met beetje olie, onder de grill. Hierna ingewreven (aan 1 kant) met knoflook en uit de losse pols wat zeezout flakes er over gestrooid.
Was hartstikke lekker, ondanks de 'waterige' krab.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten