dinsdag 14 januari 2014

Januari stamppot maand

Maaltijd 176 - zondag 12 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Ik had nog wat gekookte krieltjes van maaltijd 173 over en na het feestgedruis van afgelopen zaterdag wel zin in wat makkelijks.


Voor 4 personen
Charmilla: snij 3 rode uien in ringen, snij 5 teentjes knoflook fijn en snij 250 g champignons in dunne plakken. Verhit scheutje olie in pan en bak champignons, een derde van de ui, een kwart van de knoflook, 1 tl ketoembar (gemalen koriander), 1 el paprikapoeder,1 el gemberpoeder (djahe) en 1 tl chilivlokken ca. 4 min. op laag vuur. Snij 1/2 bosje koriander (ik gebruik peterselie) fijn en voeg koriander/peterselie en 400 g tomatenblokjes toe aan de champignons en laat ca. 8 min. op laag vuur pruttelen.

Bladerdeegpakketjes: verwarm oven voor op 180 C en laat 8 plakken bladerdeeg ontdooien. Snij 1/2 bosje bladpeterselie fijn. Meng 200 g gekookte kruimelige en in blokjes gesneden aardappel met resterende ui, knoflook, peterselie en 150 g smeerkaas met de hand (plakt eerst maar dat komt omdat de smeerkaas nog te koud was). Breng op smaak met p/z. Leg de    
bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel het aardappelmengsel op het midden, vouw de tegengestelde punten naar elkaar toe en bestrijk met 1 los geklutste ei.
Bak de bladerdeegpakketjes in de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar.

Lekker!

Bron: 24 Kitchen


Maaltijd 175 - zaterdag 11 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Niet haar officiële verjaardag maar altijd goed om deze verjaardag 2 x te vieren, zodat we allemaal zeker weten dat ze 50 is geworden. Mijn lieve vriendin (dit jaar vieren we ook onze 30 jarige vriendschap) Monica is Sarah geworden, hiep hiep. En dat vieren we 'nog een keer' maar dan met 10 vriendinnen. Als surprise (onder andere) hadden de dames 3 amuses, 1 amuse soepje, 1 voorgerecht, 2 bijgerechten, 1 salade, desserttaarten, complete chocolade tafel voor bij de koffie verzorgd. En Monica, de ultieme gastvrouw die ze is, had werkelijk een schitterende tafel ingedekt. 














Maaltijd 174 - vrijdag 10 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Ik hou van brood en zou het wel vaker als hoofdmaaltijd willen maar dan gaat Jan Willem en vanaf nu, af en toe het kind steigeren. Deze sandwich heb ik opgedrongen onder het mom van: maar deze is gezond (nu ja als je ander brood zou nemen).


Je neemt broodsoort wat je lekker vindt, besmeer het dun met romige mayonaise, beleg het vervolgens met dun gesneden runderrookvlees, schijfjes avocado met een paar druppels citroen en wat verse peper(het super gezonde deel van de sandwich, wat blaadjes basilicum en je topt het af met weer een met dun ingesmeerde mayonaise boterham.

Super!!

bron: Allerhande


Maaltijd 173 - donderdag 9 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Soms kan je daar zo'n behoefte aan hebben, gewoon een lekkere bouillon. Deze venkelbouillon in combinatie met de kip, doperwten en krieltjes was heerlijk en zeer makkelijk te maken.


Voor 4 personen:
Breng 1 l kippenbouillon aan de kook en voeg peper naar smaak toe. Halveer 500 g venkelknollen (schoongemaakt) en snijd ze over de lengte in dunne reepjes. Voeg de venkel toe aan de bouillon en breng aan de kook. Leg 500 g kipfilethaasjes (eventueel gehalveerd) bestrooid met z/p ook in de bouillon, voeg 300 g doperwten en 3 fijngesneden lente-uitjes (of stoneleeks) toe en hou het zachtjes net tegen de kook aan. Pocheer de kip zo in 12-14 min. gaar. Voeg op laatste moment 5 el fijngesneden bladselderij toe (niet gedaan). Kook ondertussen 400 - 450 g geschrapte en gehalveerde krieltjes in 15 min. in ruim water met zout net gaar en giet af (je kunt ook voorgekookte krieltjes nemen, scheelt tijd en moeite). Verdeel de krieltjes over de borden en verdeel de kip en groente met bouillon erover. 

ps. Het recept geeft als tip: geef er mosterdmayonaise bij, die geeft de soep extra pit en geef er geroosterd brood bij. Dit leek me dus helemaal niets 'mosterdmayonaise' en heb ik dus niet gedaan. De soep was voldoende vullend op zich.

bron: Delicious januari 2012

Maaltijd 172 - woensdag 8 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Kom laten we eens gek doen. Een pizza bouwen van Libanees platbrood (erg makkelijk te krijgen hier in de buurt en anders met wat geduld best leuk om zelf te maken). 


Voor 3 personen (2 grote platbroden of 6 kleine):
Verwarm de oven 200 C en bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Bak 3 kleine uien in ringen van 1 cm in beetje olie tot zacht en licht gekaramelliseerd. Hou apart. Grill 2 bosjes groene asperges in beetje olie. Hou apart. Maak een dressing van 40 g zure room, 2 el slagroom, 3 tl grove mosterd en naar smaak een paar el mierikswortel (potje), let op dit spul is scherp, en 2 el water. Zet tot gebruik weg in koelkast. Wrijf 350 g biefstuk in met wat mierikswortel (heb ik niet gedaan en was ik achteraf blij om) en rol het vlees door 2 el fijngehakte rozemarijn, bestrooi met p/z. Verhit wat olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak het vlees in 4 - 5 min rondom bruin. Laat het vlees rusten tot volledig afgekoeld is en snij het in dunne plakjes. Meng 150 ml gezeefde tomaat (passaat) met 3 el tomatenketchup, breng op smaak met p/z. Bestrijk de broden met het tomatenmengsel, verdeel de uien en groene asperges erover. Bak de broden 6 - 8 min. in de oven tot ze knapperig zijn. Neem de pizza's uit de oven en verdeel de plakjes biefstuk erover en zet nog 2 - 3 min. in de oven tot de pizza's zijn doorgewarmd. Besprenkel met mierikswortelsaus.

Nu vond ik het mwah maar waarschijnlijk omdat voor mij de biefstuk te rood was. JW en het kind hadden er geen moeite mee!

Bron: Delicious januari 2013

Maaltijd 171 - dinsdag 7 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Het kind heeft besloten om hier op dinsdag en woensdag te komen logeren. Maar goed ook want dan voel ik me zeker geroepen om gezonde maaltijden op tafel te zetten. Zoals eerder gemeld dient de Delicious op dit moment als inspiratiebron.

Voor 3 personen:
Kook een kleine kilo kruimige aardappel met wat zout gaar. Verhit in een  hapjespan 2 el olie en bak hierin 2 kleine fijngesneden uien, 2 fijngesneden tenen knoflook en 1/2 blikje fijngesneden ansjovisfilet in olie ca. 5 min. zachtjes. Voeg 300 a 400 g boerenkool met een kopje water in 2 porties toe en stoof de boerenkool dan afgedekt in ca. 15 min. gaar. Schep regelmatig om. Verhit in een koekenpan 2 el olie en bak 6 merguez worstjes in ca. 6 - 8 min. rondom zachtjes bruin en gaar. 
Giet de aardappels af, vang een kop kookvocht op. Stamp de aardappels met voldoende kookvocht en een extra scheut olijfolie tot een smeuïge puree. Schep er de boerenkool en 60 g zwarte olijven zonder pit door en breng op smaak met p/z. Serveer de boerenkool met de merguez of een beetje harissa (mediterrane rode peperpasta). Ik had hierbij Surinaamse sambal.

Ik vond het erg lekker en zou het zo weer op tafel zetten maar JW was er niet zo van gecharmeerd en Floris vindt de op boerenkoolstamppot 'oude stijl' lekkerder. 

ps. de andere helft van het blikje ansjovisfilet gaat wel op bij de borrel (gewoon bewaren met extra olijfolie er op).

Bron: Delicious januari 2013

Maaltijd 170 - maandag 6 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Het is na al het buiten de deur eten, kerstvoedsel, oud en nieuw happen, 5 verjaardagen weer even in het gareel komen. Ik gebruik Delicious als inspiratiebron. Een keur aan stamppotten en januarivoedsel maar dan net even anders.

Voor 2 personen:
Meng in een kom 2 rundertartaartjes met 1 el fijngesneden augurk, 1 el fijngesneden bieslook, 1 fijngesneden sjalot, 1 el gehakte kappertjes en p/z. Vorm er 2 nieuwe tartaartjes van. Snij 2 rode uien in parten en meng met 1 el olie, voeg p/z toe. Verhit grillpan goed heet en gril de uien hierin 7 - 8 min. Hou de uien apart en voeg nog 1 el olie toe, grill de tartaartjes mooi bruin. Kook ondertussen tagliatelle gaar. Neem een wokpan, voeg 1 el olie, 1 zak spinazie van 300 g toe en roerbak kort. Roer 75 ml slagroom door de spinazie, breng op smaak p/z. Giet tagliatelle af en hussel met de spinazie. 

Een bewaarreceptje!

bron: Delicious januari 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten