woensdag 8 januari 2014

Oliebollen en een pavlova

Maaltijd 169 - zondag 5 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Gezellig met het kind naar het nieuwjaarsconcert in de Doelen. Het kind is afgelopen week bij ons uitgetrokken maar blijkbaar komt hij 2 dagen in de week bij ons logeren omdat hij het gezellig vindt en ook graag hier wilt eten (dat is nog eens een lief compliment). Na het concert zou Floris opgehaald worden maar dat liep uit en ik had geen zin om half acht 's avonds nog eens te gaan koken. En ik had toch een redelijk gezonde maaltijd gepland.












Maaltijd 168 - zaterdag 4 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Zaterdag even tijdelijk TV dinner avond. Heerlijk op de bank hangen met:


Makkelijk, lekker, voor herhaling vatbaar!

Voor 2 personen:
Warm 4 tortilla's een op in koekenpan of magnetron (moeten soepel blijven). Bestrooi 200 g kipfilet in brede repen, op kamertemperatuur met p/z, verhit 1 el olie of wokolie in grillpan en bak de repen ca. 5 - 7 min.. Leg een tortilla op een bord en lepel op het midden (beetje uitstrijken) wat hoisinsaus, leg daarop wat kip, in lengte dun gesneden reepjes komkommer en het wit van dunne reepjes lente-ui. Rol de wraps op en serveer met een tomatensalade.

Bron: Yummie

Maaltijd 167 - vrijdag 3 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Nee dit wordt geen vrijdag TV dinner avond. Na al die liflafjes wil ik wat substantieels op mijn bord. Makkelijk en erg lekker!!


Voor 2 personen:
100 g rijst, gekookt volgens verpakking
Verhit 1 el zonnebloemolie in een wok. Voeg 2 losgeroerde eieren toe en roer ze in 1-2 min. tot ze licht stollen. Schep op een bord en  hou apart. Voeg 1 el zonnebloemolie toe aan de pan en roerbak 1 fijngesneden kleine rode peper (zonder zaad), 3 bosuitjes in dunne reepjes en 1 fijngesneden grote teen knoflook ca. 1 min.. Voeg 200 g gepelde rauwe garnalen (met staart) toe, roerbak ca. 3 min. (korter/langer afhankelijk formaat). Voeg roerei, gare rijst, 40 ml sojasaus, 1/2 tl sesamolie, 1 el zoete chilisaus en 60 g diepvriesdoperwten toe en roerbak 2 - 3 min. of tot alles is doorgewarmd. Bestrooi evt. met koriander of peterselie en geef er evt. partjes limoen bij.


Bron: Delicious januari 2013



Maaltijd 166 - donderdag 2 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Dit is een soort 'laten we alle restjes van de kerst en overige feestelijke aangelegenheden eens opmaken' week. Er lijkt geen eind aan de sla voorraad te komen, eerst de Hollandse sla, toen de rucola en nu is jawel de ijsbergsla (gebruikt voor een kerstamuse), de tuinkers van het verjaardagsfeestje en het laatste beetje rucola, aan de beurt. Gelukkig kan ik vanaf nu weer starten met nieuwe recepten.


Dus voor vanavond wat losse kipssaté gemaakt. Zie voor het recept maaltijd 93.









Maaltijd 165 - woensdag 1 januari 2014 - Rosanne Vooijs

Heerlijk, ik hoef niet de deur uit voor boodschappen. In de vriezer nog een halve stokbrood en 2 hamburgers. In de koelkast nog een half zakje rucola (over van de kerst) en verder nog wat benodigdheden om een fatsoenlijke hamburger te maken, zoals cheddar cheese, tomaat en ui.


Hier was niets mis mee. 











Maaltijd 164 - dinsdag 31 december 2013 - Rosanne Vooijs

Ik vond nog een wat kropsla, dit moest zeker van een week geleden zijn. Maar even oppiepen in wat ijswater en het is weer zo goed als nieuw. Heerlijk in combinatie met een Hollands biefstukje met champignons en gebakken aardappeltjes (gemaakt van left over aardappelen).


De champignons bak ik eerst bijna bruin voordat ik ze kruid. Dit keer met wat aromat, ketjap manis en een rood pepertje.












Maaltijd 163 - maandag 30 december 2013 - Rosanne Vooijs

Vandaag een verrassingsfeestje voor JW. Hij heeft nog steeds niets door. Ok hij vindt de satésaus rijkelijk veel maar het is wel vreemd dat hij geen vraagtekens zet bij de omvang (voor ongeveer 12 personen) van de Pavlova. Linksonder ontbreekt een stukje pavlova als voorproefje voor het kind.

Voor 8 a 10 personen:
Verwarm oven voor op 180 C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Klop 6 eiwitten stijf tot ze in zijdeachtige pieken blijven staan en klop vervolgens 300 g suiker lepel voor lepel erdoor tot het schuim stijf en glanzend is. Strooi er 3 el gezeefde cacaopoeder en 50 g gehakte pure chocolade erop en sprenkel  1 tl balsamico of rode wijnazijn erover. Spatel alles voorzichtig door elkaar tot goed gemengd is. 
Schep het schuim in een berg met een doorsnede van ca. 23 cm op het bakpapier en strijk de randen en bovenkant glad. Zet de merengue in de oven en schakel temperatuur terug naar 150 C. Laat de merengue ca. 1 uur en 15 min. in de oven staan. Zet de oven uit, zet de deur op een kier en laat helemaal afkoelen. Keer de plak merengue tegen de tijd dat je wilt gaan eten om (vergeet ik altijd). Klop 500 ml slagroom net niet helemaal stijf, schep de room in een dikke laag op de merengue en strooi er 500 g frambozen of aardbeien over. Rasp nog wat chocola grof en strooi dit er nonchalant over heen. 

Oh jammie.
Ps met dank aan vriendinnen Monica voor de heerlijke aardappelsalade en Yolinde voor de bizcocho.

bron: Nigella Lawson (voor altijd zomer)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten