maandag 3 maart 2014

Februari, bakmanie

Maaltijd 218 - zondag 23 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Ik heb een leuk (online) adresje gevonden met Indische recepten. Buiten dat de recepten prima te doen zijn, schrijft de kok ook eens gezellig zo over z'n dag, hele oh verhalen maar leuk. Vanmiddag naar het strand geweest en toch nog tijd voor…..




 De recepten zijn van Kokkie Slomo en de foto's zijn van mij.



Maaltijd 217 - zaterdag 22 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Dit is het geworden. Tjsonge….



Dubbel genieten van een zelfgebakken zuurdesembrood.






Voor een eerste poging. Veelbelovend!! 





Op facebook zagen mensen een paar dagen dagelijks een vies prutje voorbijkomen:


Zuurdesemstarter


Maaltijd 216 - vrijdag 21 februari 2014 - Rosanne Vooijs

De makkelijke vrijdag TV dinner avond wordt nog makkelijker als je soep over hebt van donderdag. Zoals beloofd onderstaand het recept.

Voor 4 personen:
In soeppan 25 g boter smelten en 1 kg rijpe tomaten, gehalveerd, 1 fijngesneden ui, 1 wortel in plakjes, paar fijngesneden takjes peterselie, stukje foelie, takje verse of 1/2 tl gedroogde tijm, 5 gekneusde peperkorrels en 1 laurierblad, 5 min. zachtjes bakken. 3/4 1 l runderbouillon (zelf gemaakt dan + 1 tl zout) toevoegen en ca. 1/2 uurtje zachtjes laten koken. Tomatenmengsel door zeef wrijven. 
In andere pan 35 g boter smelten en bloem in een keer toevoegen. Al roerend ca. 2 a 3 min. zachtjes bakken. Geleidelijk tomatenbouillon erdoor roeren tot gebonden soep ontstaat. Soep afgedekt ca. 15 min. zachtjes laten koken. 
Ondertussen ook de balletjes: 200 g gehakt, 1 beschuit of paneermeel, 1 klein ei, mespuntje nootmuskaat, z/p. Balletjes draaien, een half uurtje laten rusten in koelkast. Balletjes ca. 5 min. of tot gaar laten meekoken met de soep. Op smaak  brengen z/p/nootmuskaat. Bestrooien met peterselie.
Een heerlijk romige tomatensoep. Bewaarreceptje!

Maaltijd 215 - donderdag 20 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Ik had mijn zinnen gezet op deze broodjes uit het boek kook ook Brood. Dus dan plan je er maar een maaltijd om heen en soep laat zich daar meestal makkelijk voor lenen.


Therapeutisch hoor zelf je brood kneden.
Gevuld met: mozzarella, basilicum, knoflook, cherry's en respectievelijk besprenkeld en bestrooid met goede olijfolie en zeezout.









Het recept van de soep zet ik bij maaltijd 216









Maaltijd 214 - woensdag 19 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Er komt geen eind aan die tartaartjes uit de vriezer. Zoals al eerder vermeld hou ik er niet zo van, wat bezielde me toch om een hele doos te nemen. Een en ander een beetje opleuken met gegratineerde aardappels (eerst gebakken en dan in de oven) en gelukkig had ik nog wat garnaaltjes over van gisteren en ja dan is een vietnamese rol van rijstvelletjes gauw gemaakt. Gewoon lekker als voorgerecht.




Velletje rijstpapier in 20 sec. in lauw water (ondiepe schaal) weken. Beetje afdeppen en vullen met: reepjes ijsbergsla, reepje rode peper, 3 blaadjes munt, reepje bosui en reepje komkommer, wat garnaaltjes en klein tl vissaus er over sprenkelen. Serveren met mayo chilisaus en/of Nam pla


Aardappelgratin: Oven voorverwarmen op 200 C. 
In koekenpan ook geschikt voor de oven in halve ringen een uitje in wat olie fruiten, fijngesnipperde knoflook en aardappelschijfjes toevoegen. Bestrooien met wat tijm. Even roerbakken en dan mengsel van room en geraspte kaas met klein beetje nootmuskaat en p/z toevoegen. Geheel even lekker opbakken en dan 15 a 20 min. in de oven zetten.




Maaltijd 213 - dinsdag 18 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Vandaag weer in oosterse sferen, maar dan wel op de makkelijke manier. Gepland staat de  nasi goreng. Ps. voor de blanda's onder ons, bestel in een echte toko nou geen nasi want dan krijg je gekookte witte rijst. Maar deze  maaltijd is niet van de toko maar voor vandaag zelf gefabriceerd. Dus de nasi goreng…


Voor 4 personen:
Kook 500 g langkorrelige rijst gaar (liefst 1 dag van te voren; rijst moet goed koud zijn). Roer 1 tl garnalenpasta (trassi) los met 1 1/2  el water en meng met 1 tl koenjit (kurkuma), 2 tl paprikapoeder, 3 tl geraspte gemberwortel, 4 fijngesneden sjalotjes, 2 a 3 teentjes fijngesneden knoflook, 3 tl sambal oelek en 1 1/5 a 2 verkruimelde bouillonblokjes (ik gebruik rund of groente). Geheel even oeleken. Meng er 500 g mager varkensvlees (bijvoorbeeld hamlappen) in blokjes door en laat een half uurtje of uurtje intrekken. 
Verhit in een wadjan, wok of grote koekenpan 4 el zonnebloemolie en bak het vleesmengsel ca. 8 a 10 min. Voeg de rijst toe en verwarm het geheel al omscheppend. Schep er nog 150 g gepelde gekookte garnalen, 3 lente-uitjes in dunne ringen door en laat gerecht goed warm worden. 
Serveer met een dunne omelet en ringen rode peper.


Maaltijd 212 - maandag 17 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Deze maaltijd was voor gisteren bedoeld, gezien de overijverige inspanningen voor maaltijd 210. Ik had echter nog leftovers van zaterdag dus de maaltijd van gisteren is verplaatst naar vandaag. Ehhh juist ja.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten