woensdag 12 maart 2014

Februari, we eten van alles wat

Maaltijd 225 - zondag 2 maart 2014 - Rosanne Vooijs

Ik was in de stad (nee niet shoppen) en daar ruikt het dan zo lekker naar Vietnamese loempiaatjes. Het geval was dat ik een doos van die mini loempiaatjes (van de toko) in mijn vriezer had. Dus goed idee, buurtjes Joke en Rob uitnodigen en borrelen. Dat eindigt altijd in een gezamenlijk etentje……

Nu kun je moeilijk doen met geraspte kaas, wijn, kirsch, maïzena etc. maar gelukkig was de kaasboer dicht en kon ik mij tevreden stellen met een kant en klare kaasfondue. Die heb ik opgepimpt door:
In beetje olie een fijngesneden uitje en knoflook fruiten, daarna een paar ontvelde en in blokjes gesneden tomaat toegevoegd, toch een scheutje wijn erbij. Zachtjes 10 min. laten pruttelen. Vervolgens 2 pakjes kaas (ik had kaas voor 8 personen en dat ging helemaal op) toevoegen en met geduld goed laten smelten. Als finishing touch fijngesneden Italiaanse kruiden (zoals basilicum, oregano en ook wat tijm) toegevoegd. Caquelon ingesmeerd met knoflook, geheel overgegoten in de caquelon en een mespuntje of 2 nootmuskaat er door.
Geserveerd met: venkel, broccoli, bloemkool, paprika, kleine champignons, cherry's en grissini (oftewel soepstengels) omwikkeld met parmaham.

Oh jammie!

Maaltijd 224 - zaterdag 1 maart 2014 - Rosanne Vooijs

Ik probeer dit soort lekkere sausjes te vermijden maar dat lukt niet altijd…


Voor 2 personen:
Snij 5 gepelde sjalotjes in de lengte in 4 partjes. Snipper 1 knoflookteentje en verkruimel 50 gr. gorgonzola (of andere blauwschimmelkaas). Verhit wat boter en bak 2 biefstukken (ik zout en peper ze van te voren) snel aan beide kanten bruin. Neem uit pan en hou warm (aluminiumfolie). Bak in achtergebleven boer sjalot en knoflook zachtjes 4 min. Schenk 1 dl droge witte wijn erbij en schraap aanbaksels los. Laat wijn ca. tot de helft inkoken. Vroeg 1/8 l crème fraiche toe (let op dat crème fraiche goed op kamertemperatuur is), breng langzaam en goed roerend aan de kook. Voeg de verkruimelde kaas toe en laat al roerend zachtjes smelten. Leg de biefstukken in de saus (met uitgelopen sap). Laat biefstukken in ca. 1 minuut goed warm en rosé worden. 

Bon appetit. 

Maaltijd 223 - vrijdag 28 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Als je zin hebt om een brood te maken dan verzin je de maaltijd er wel omheen…

Spinaziesalade met citroenkip en een volkorenbrood met pompoen-, pijnboompitjes, havermout en chiazaad.



Voor 2 personen:
Klop 1 ei met p/z los in diep bord, Meng in ander diep bord rasp van 2 citroenen, 1/2 bosje gehakte bieslook, 4 el paneermeel (of voldoende meer /minder). Haal ca. 250 g kiphaasjes (of dunne kipfilet) eerst door ei, daarna paneermeel. Bak kip in ca. 10 min. gaar in olijfolie. 
Maak de dressing: 4 el olijfolie, sap van 1/2 citroen, 1 tl harissa of sambal oelek, 1 tl honing, zeezout/peper.
Meng op laatst dressing door ca. 200 g spinazie. Verdeel warme gebakken kipfilet over en wat reepjes zongedroogde tomaat.

Lekker!


Maaltijd 222 - donderdag 27 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Ok het is geen vrijdag TV dinner avond. Maar elke keer op donderdag zo laat koken heb ik ook niet altijd zin in….

De held is hier de remouladesaus. Gewoon:
- goede kwaliteit romige mayonaise - sjalotje fijnsnipperen - krulpeterselie hakken - augurkje fijnsnipperen - kappertjes  en wat augurkennat. Eventueel nog beetje zeezout (een beetje).

Smullen maar!






Maaltijd 221 - woensdag 26 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Daar zat ik dan met een bak ontdooide rundvleesjus. Ja weggooien wilde ik niet. Dus er zat niets anders op dan Hutspot maken. Nu heb ik dat nog nooit gemaakt, trok me gewoon niet aan, de hele handel in een pan water (en ook nog eens onder water) met bouillonblokjes garen en dan als resultaat een nattige drab. Nee dan op deze manier…..


Ik plaats van klapstuk (het idee) heb ik een mooi stuk licht doorregen runderlap genomen. Uiteraard wortel in stukjes, wat uien in halve ringen. En gelukkig heb ik foto's want ik zie op de foto ook een spaanse peper en knoflook. De jus had ik even geproefd en omdat er toch ook wat water bij gaat heb ik er een runderbouillon-blokje over verkruimeld.
Op alle recepten staat het geheel onder water, dat lijkt me helemaal niets. Door het stoven, stooft ook de peen en uien gaar.
Na 3 uur stoven, half uurtje aardappel meekoken. (iets hoger zetten, anders duurt het geen half uurtje en je vocht dampt ook nog in).

Lekker!!!



Maaltijd 220 - dinsdag 25 februari 2014 - Rosanne Vooijs

Bij de start van 365 maaltijden schreef ik dat ik grossier in kookboeken en kooktijdschriften. Ik lees ze zoals een ander een spannende thriller leest. Dus niet alleen mijn keukenkastjes puilen uit…… Jaren geleden, omdat ik niet meer wist waar ik al die kooktijdschriften (toen nog de Tip) moest bewaren, heb ik besloten om de recepten die mij aanspraken, uit te scheuren. Uiteindelijk schiet dat ook niet op maar goed. Uit de Tip Culinair van 1997 komt dit recept……..


Voor 2 personen:
Verwarm oven voor op 200 C. 2 dunne kipfilets (anders beetje plat slaan) inwrijven met z/p, in 2 el olijfolie in ca. 3 min. aanbraden. 1 rode en 1 groene paprika, 1/2 courgette (of zoveel je wilt) in grove stukken snijden. Paprika, courgette, 50 g zwarte ontpitte olijven (bijv. Taggia in olijfolie), 1 el kappertjes, 2 fijngesneden teentjes knoflook bakvet van kip in ovenschaal verdelen. 
Kip met rozemarijn bestrooien en plakjes bacon er op leggen en kip tussen de groenten leggen. In midden van oven ca. 20 min. bakken. Bakvet afgieten in pan waar kip  in is gebakken (kip/groenten even warmhouden). Aanbaksels met 1 1/2 dl droge witte wijn (afblussen) en 1 1/2 dl kippenbouillon (van tablet) losroeren, aan de kook brengen en iets laten inkoken. Op smaak brengen z/p. Saus over kip en groenten serveren.

Dit recept past helemaal in 2014. Een bewaarrecept!


Maaltijd 219 - maandag 24 februari 2014 - Rosanne Vooijs

In een soort van vroege voorjaarsopruimbui ben ik mijn keuken aan het opruimen. Mijn keukenkastjes zitten propvol. Gênant detail; bij mijn verhuizing naar mijn huidige woning hadden de verhuizers 40 dozen geteld met alleen keukenspullen. Dus nu kastje voor kastje uitruimen, schoonmaken, inruimen en wat ik 'echt' niet gebruik gaat weg (wel schoonmaken en naar de kringloop o.i.d.). Zo'n opruimbui schijnt ook te helpen als het druk is in je hoofd…..
Dus ook de vriezer moest er weer aan geloven, het zou daarbij helpen als ik inhoudstickers op de dozen had geplakt. Dus 's avonds kwam ik er achter dat ik ook een bak rundvleesjus had laten ontdooien.


 De recepten staan wel ergens op 365 maaltijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten