Ik had voor de laatste maaltijd van week 2 van het thema: een receptenweek, al een recept in gedachten en was vastbesloten dat recept te maken. Maar een uitnodiging van vrienden Joke en Rob om bij hen te bbq'en konden we gewoon niet afslaan. Dus besloot ik m'n recept voor te bereiden en mee te nemen.
Maaltijd 14 - zaterdag 3 augustus 2013
Zalmburger met truffelmayonaise - Delicious augustus 2007Helft zalmfilet in de blender (houdt de boel bij elkaar), de andere helft fijn snijden, rasp en beetje limoensap, sojasaus mengen en wentelen in de bloem. Truffelmayonaise (basismayo: 1 of 2 eierdooiers, 1 el dyonmosterd, 1 el witte wijnazijn, 200 ml arachide of zonnebloemolie), voor de truffelmayo vervang je ca. 10% van de olie door truffelolie. Serveren op een broodje met sla, komkommer, rode ui. Lekker met gegrilde groene asperges. Ik moet zeggen, in tegenstelling tot mijn tafelgenoten vond ik er niets aan. Kan het niet helpen, ik hou gewoon van vlees- of kipburgers. In ieder geval heb nu zacht romige truffelmayonaise over om een ordinair frietje in te dopen.
Toch eet smakelijk!
Dit was de laatste maaltijd van week 2. Aankomende week: salades, sandwiches en soepen, waaronder; gazpacho Andaluz, Philly cheesesteak, salade nicoise.
2 augustus 3013
Vrijdag is altijd een beetje de 'makkelijke' kookavond, een beetje van eten we vanavond patat of gaan we pizza halen. In die trant heb ik ook dit recept uitgezocht van Delicous, een echte vrijdagavond - dit kunnen we ook voor de tv eten - maaltijd.
Maaltijd 13 - vrijdag 2 augustus 2013
Wraps met gegrilde kip en chorizosaus - Delicious augustus 2010Kipfilet gemarineerd in pimenton, gehakte knoflook, rasp en wat sap van citroen, olijfolie. Chorizosaus van pot rode paprika op olie (vocht bewaren), kleine ui, chorizoworstje (vel verwijderd) Geheel stoven in de paprika vocht. Nu staat er gegrilde kip in het recept; ik zou dan eerst de kip aan spiesjes moeten rijgen en dan grillen. Dat vond ik te veel werk dus gewoon in de marinade gebakken. Geserveerd met zure room en rucola. Te lekker, echt een vrijdagavond topper!
donderdag 1 augustus 2013
Echt te warm om te koken. Bovendien manlief was weer eens golfen en ik zat aan de pimpel bij vriendin Joke. Maar ja de garnalen waren al ontdooid, ik had nog spinazie van maaltijd 10 en ik wilde niet gelijk de klad in mijn 365 maaltijden gooien. Kom laat ik een beetje doorzetting tonen, het wordt vanzelf stamppottenweer!
Maaltijd 12 - donderdag 1 augustus 2013
Spaanse eieren met spinazie en gamba's - Delicious augustus 2007Eieren met pimenton (gerookte Spaanse paprikapoeder, ik heb gewone gebruikt), platte peterselie, gekookte gamba's (ik heb ze liever rauw en dan gebakken), spinazie, knoflook in schijfjes en wat zwarte Taggia olijven. Hoe je het ook probeert het gerecht is niet flatteus op het bord te krijgen (de spinazie gaf onophoudelijk vocht af). Het was best smakelijk en zeer snel in elkaar te flansen maar in Spanje smaakt dit gerecht beter!
Bon aproveche!
31 juli 2013
Gisteren kreeg ik een lief complimentje van mijn vriendin Anneloes over mijn blog. Ze heeft nu geen tijd voor ingewikkelde kookkunsten (ik mis ons kookuitje naar de Librije) maar ik kan op termijn weer op haar recepten rekenen:-).Tot die tijd haalt ze inspiratie uit mijn, zoals ze zelf zegt, geweldige blog. Zo'n compliment geeft mij weer inspiratie! Niet dat ik nu al, na 10 maaltijden, zonder zit want dan ga ik natuurlijk de 365 maaltijden niet halen.
Maaltijd 11 - woensdag 31 juli 2013
Snelle steak met bosui, champignons en sake - Delicious juli 2010Op verzoek het exacte recept voor 2 personen:
1 el boter/1 el olie, 2 biefstukken a 150 g (kamertemperatuur), 1 bakje champignons, 2 bosjes bosui (10-12 stuks), in brede ringen, 1 borrelglaasje sake (rijstwijn of sherry), 2 tl sojasaus, 100 ml gevogeltefond. Verhit boter/olie. Bak biefstukken p/z max. 1 min. per kant, haal uit de pan. Voeg champignons toe en bak een paar min op hoog vuur. Doe bosui erbij. Giet sake, sojasaus en gevogeltefond erbij en breng alles aan de kook. Een paar min. sudderen, draai het vuur laag en doe biefstukken terug in de pan. Zet deksel op de pand en gaar nog 3-5 min. (afhankelijk hoe rood je het vlees wilt hebben). Serveren met rijst of noedels. Ik had nog krieltjes van gisteren over en heb gelijk een restje sla opgemaakt.
Tip: restant gevogeltefond vries ik in (ijsblokbakje) anders kan je dit na 3 dagen weggooien.
30 juli 2013 Ik merk op dat ik nu drie dagen achter elkaar bonen heb gegeten; cannellinibonen, snijbonen, sperziebonen en nu tuinbonen. Ik ben er voorlopig wel klaar mee. Ik krijg inmiddels wat mailtjes enz. over de verkrijgbaarheid van de recepten, hartstikke leuk. Als jullie de precieze recepten willen, dan zet ik die met liefde op facebook, google+ o.i.d. Voor nu staan de hoofdingrediënten naast de foto's. Het is dus een beetje aanknoeien voor de juiste verhoudingen, ik denk echter dat dit wel moet lukken. Wat ik er niet bij zet is peper/zout. Laat me weten van welke maaltijd je het recept wil hebben! (fyi, ik knoei zelf ook vaak maar wat aan dus ik heb niet van alles exacte recepten).
Maaltijd 10 - dinsdag 30 juli 2013
Tuinbonensalade met spinazie, gruyere en muntdressing - Delicious juli 2012Krop sla, jonge bladspinazie, jonge krieltjes, tuinbonen dubbel gedopt (diepvries tuinbonen nog 1 x doppen en korter koken), gruyere, tuinkers. Dressing: 2 handen munt, kleine hoeveelheid gesnipperde ui, teentje knoflook, vloeibare bloemenhoning, witte wijnazijn, zonnebloemolie en blenderen. Ik moet zeggen dit is een keeper. Lekkere frisse dressing, echt een zomersalade. Voor de grote eters (mannen willen vlees) is dit denk ik te weinig. Jan Willem (grote eter) vond het in ieder geval erg lekker maar pakte net nog een krentenbol met kaas. Wat aan spinazie resteert komt deze week terug in een Spaans gerecht. Smakelijk!
29 juli 2013 De recepten van deze week zijn ook nieuw voor mij. De Toscaanse bonensoep van gisteren was lekker maar niet lekker genoeg om in mijn permanente receptenordner terecht te komen. Nu valt dit laatste ook niet mee want er gaat een hele procedure aan vooraf. Als ik een recept uitprobeer moeten de proefgenoten en ik het er unaniem over eens zijn dat het wellicht lekker genoeg is om nog eens uit te proberen. Vervolgens gaat dit recept op een stapel (was stapeltje) om in de toekomst heel misschien nog eens gekookt te worden. Mocht dit gebeuren dan nog moet de beslissing genomen worden om een ereplaats in de ordner te krijgen. Je begrijpt mijn ordner is nog vrij leeg!
Maaltijd 9 - maandag 29 juli 2013
Boerenkaasschnitzel met gemengde boontjes - Delicious juli 2012Dunne varkensschnitzel, paneer van boerenkaas/paneermeel (ik had nog geraspte oude kaas van gisteren), sperziebonen, snijbonen, uitje, gerookte ontbijtspek. Eventueel te serveren met gestoomde aardappeltjes of gekookte krieltjes.
Lekker!
28 juli 2013 Ik had al eerder geschreven dat ik een enorme fan ben van kookboeken en tijdschriften. Ik kan geen boekenwinkel passeren of ik struin dwangmatig door de kooksectie. In de loop der jaren heb ik dan ook heel wat boeken verzameld, niet dat ik er altijd wat mee doe maar er zijn uitzonderingen zoals het kooktijdschrift Delicious.
Deze week haal ik de recepten uit Delicious, maanden juli/augustus. Een voorwaarde is wel dat het recept makkelijk, snel en zonder bijzondere ingrediënten na te maken moet zijn.
Maaltijd 8 - zondag 28 juli 2013
Toscaanse Bonensoep - Delicious juli 2013Ui, geplette knoflook (in het recept staat 4 maar geloof me 2 had voldoende geweest), cannellinibonen of witte bonen, groentebouillon, halve citroen (had ik nog over van maaltijd 6), druppels olijfolie en bladpeterselie.
Het is een voorgerecht of lunchgerecht voor 4 maar als hoofdgerecht voor 2/3 meer dan prima.
Daarbij serveerde ik tortillawrap (nog een verdwaalde in de vriezer liggen) met geraspte oude kaas en bosui uit de oven.
Groetjes Rosanne.
ps de recepten zijn bij mij op te vragen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten