dinsdag 6 augustus 2013

Augustus; salades, sandwiches en soep

10 augustus 2013 - Rosanne Vooijs
En weer met m'n neus in de boter. Uitgenodigd door een oud studiegenoot van Jan Willem, dus wij togen naar het pittoreske Muiden.

Maaltijd 21 - zaterdag 10 augustus 2013

BBQ met spareribs, worstjes, aardappeltjes uit de oven en aubergine en paprika. Vooraf een lekker koude Gazpacho en als dessert bakbanaan met smarties geflambeerd met Remy Martin, vanille roomijs en slagroom.
9 augustus 2013 
Ik heb momenten (regelmatig) dat ik halverwege de dag denk, ik heb geen zin om te koken. De week is thematisch gezien toch niet verlopen zoals bedoeld. Dus.....

Maaltijd 20 - vrijdag 9 augustus 2013

Heerlijk gegeten bij La Stanza in Rotterdam- Scheepvaartskwartier. Eerlijk gezegd komen we daar zelden maar ons favoriete restaurantje - Huson - is gesloten wegens vakantie. Maar dit was echt prima en wat het helemaal - romantisch - afmaakt, is hun schitterende, sfeervolle binnentuin. Als hoofdgerecht had Jan Willem een gebakken runderentrecote met mousseline van knolselderij en aardappel, gesmoorde snijboonlinten en rode wijnjus.
Ik had een lijngevangen gegrilde snoekbaars met aardappelmousseline, voorjaarsgroentes en doperwtenjus.
8 augustus 2013
Aan een ieder die het maar wil horen (of niet) loop ik trots over mijn blog te vertellen, aan de buren, passanten, in winkels (in Foodelicouis, bij In Balans, het Kookpunt) en vraag ik aan vriendinnen hoe ze het vinden. Na zo bijna 3 weken onderweg te zijn met mijn blog krijg ik inmiddels ook geweldige, soms gekke, enthousiaste tips en verzoeken, een greep:
- wij halen iedere zaterdag boodschappen, we volgen je op de voet alleen een week later - kun je ons van te voren mailen wat je gaat eten dan kunnen we de boodschappen alvast in huis halen - ik ben benieuwd wat je op mijn verjaardag (12 augustus) gaat maken - kan de tijd erbij - een index - en wanneer komen de hapjes - laat je ons 2 weken voor de kerst svp het kerstmenu weten - thema: uit pakjes koken, bijv. De Wereldgerechten van Knorr (uhm dat weet ik nog niet maar anders doe ik dat ik wel vlak voor Sinterklaas) - thema: we gooien alles in 1 pan (het woord gooien werd op z'n Rotterdams anders gezegd, maar durf ik hier niet te herhalen:-).
En daarnaast ik heb inderdaad een lijst met thema's en hoe lastig het is om dat precies te volgen blijkt wel uit deze week!

Maaltijd 19 - donderdag 8 augustus 2013

Een gezellige dag. Dankzij Social Media weer in contact met vriendin van vroeger, Sylvana en hebben we off line gezellig jaren bijgekletst (nou dan ben je wel minimaal een middagje zoet), vervolgens een bliksembezoek bij vrienden die vlakbij wonen. Snel naar huis, honden uitlaten en bij buren op bezoek. Hiervoor even eten. En dan krijg je dit resultaat; een Kwekkeboom kroket. Ernstig zout en ik heb er de hele avond van mogen genieten. 
- Had ik toch maar die eieren met spek gebakken - 

7 augustus 2013
Het valt me op dat ik best een hoop blender, zo de laatste weken en ik denk dat ik wel weet waarom. De staafmixer had het na 25 jaar trouwe dienst begeven. Nu heb ik een voorliefde voor keukenapparatuur en had ik mij dus een tijdje geleden al verdiept in een waardige vervanging. Eindelijk kon ik de nieuwe staafmixer aanschaffen en I LOVE IT. 















Maaltijd 18 - 7 augustus 2013

Een lekkere maaltijdsoep en in 15 minuten klaar. 600 g broccoliroosjes koken (als je van romig houdt neem je bijv. 800 g)en blenderen,  extra 200 g broccolieroosjes blancheren, toevoegen: 9 dl kippenbouillon, 1 zakje witte wijnsaus of witte saus (ik kieper er sowieso witte wijn bij), 150 gr. mon chou, 300 g dunne plakjes gerookte kipfilet (sorry ik haal harde vel eraf; juist het gerookte deel). Op smaak brengen met nootmuskaat, p/z.
Serveren met stokbrood.
Deze soep maak ik regelmatig, maakt niet uit welk seizoen.



6 augustus 2013 
Voor je het weet loop je 2 dagen achter, dus onderstaand gelijk 2 maaltijden met als bonus een dessert en dan ben ik weer up to date.  Nu was het weekthema salades, sandwiches en soepen maar zoals eerder geschreven probeer ik alles op te maken, niets weg te gooien en heb ik regelmatig een kliekjesmaaltijd. Wekelijks maak ik de versproducten op, 1 x per maand check ik de vriezer en 1 x per 3 maanden de voorraadkast, of een combinatie van dit alles.

Maaltijd 17 - 6 augustus 2013

Kliekjes van maaltijden 10, 15, 16 en de vriezer 





















Maaltijd 16 - 5 augustus 2013


Philly Cheesesteak, een Amerikaanse klassieker
Dunne plakken ribeye of biefstuk, uienringen, paprika, jalopeña peper of rode peper, provolone of cheddar cheese. En dit alles op een kleine ciabatta. Hartstikke lekker maar lastig eten, hoewel Jan Willem at het als een hamburger en had er geen enkel probleem mee. Ik zat het keurig in stukjes te snijden en zo kom je er ook.







Eton Mess, makkelijker kan niet. Aardbeien marineren in bijvoorbeeld balsamico (goede kwaliteit), kneepje citroensap, vleugje suiker. Helft op laag vuren koken en blenderen (coulis), wel koud laten worden. Slagroom met vanillesuiker stijfkloppen, wat merengue doorheen kruimelen. En hoe je het opmaakt? Zoals de titel zegt; in een mess. Maar wat een lekkere mess (klaar in 15 min.).






4 augustus 2013 
Wat een mooie warme week hebben we gehad, augustus start goed met deze temperaturen en er is 'gelukkig' nog geen zicht op stamppotten en erwtensoep, dus kan ik nog even voortborduren op salades, burgers en wat nog meer. Nu ben ik regelmatig op vakantie geweest in Spanje en als het maar even kon nam ik in diverse etablissementen de Gazpacho Andaluz. Diverse malen getracht dit thuis na te maken maar het smaakte nooit precies zoals ik het in Andalusië heb gegeten totdat ik het een keer voorgezet kreeg door vriendin Anneloes. In twee woorden: spot on. Dit recept komt uit het kookboekje: Que comida.

Maaltijd 15 - 4 augustus 2013

Gazpacho Andaluz en dit keer met het exacte recept. Goed voor 1,5 l soep:
5 dikke rijpe tomaten, ontveld, 1 pimiento del pais (ik neem hiervoor een grote rode puntpaprika), 2 teentjes knoflook, 1/4 l olijfolie (milde), een 6-tal lepels wijnazijn, zout en beetje peper.
- Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een gladde massa. Voeg zoveel (beetje) ijskoud water bij tot je een gladde niet te dunne soep krijgt. Proef of je de smaak nog wilt corrigeren met extra zout en/of azijn. Serveer goed gekoeld.
Resultaat: een zonnige romige Gazpacho Andaluz!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten