woensdag 28 augustus 2013

Augustus; doordeweeks en studentenvoer

Maaltijd 42 - zaterdag 31 augustus 2013 - Rosanne Vooijs

Ik vind zaterdag een mooie dag om vis te eten. Je hebt wat meer de tijd om naar de visboer te gaan, in dit geval Schmidt Zeevis in Rotterdam, een super adres natuurlijk en dan moet je je zo inhouden om niet overboord te gaan aan de vissalades, boquerones, gevulde inktvis, garnalenspiesjes, sauzen en wat al meer. En heel gezellig maar wat niet helpt; statafels met mensen die daar op dat moment een heerlijke vislunch met een glas wijn nuttigen. Watertandend!

Antiboise: venkel, tomaat (ontveld en van de zaadlijsten ontdaan) in kleine blokjes,  sjalot, knoflook gesnipperd, kappertjes fijngehakt, peterselie fijngehakt, laagje olie van goede kwaliteit; goed mengen. Geen p/z.
Doradefilet; paar inkepingen, peper en zeezout. Op de gril (Jan Willem heeft ze gegrild op de BBQ); 2 a 3 minuten huidkant en 1 a 2 min. andere kant. Geserveerd met gegrilde venkel en bolletje aardappelpuree.

Nog een snuf zeezout op de vis!



Maaltijd 41 - vrijdag 30 augustus 2013 - Rosanne Vooijs

Ik werd 'onvrijwillig' aangewezen om pakjes in ontvangst te nemen voor het kind, zodat hij lekker kon gaan zeilen. Dus gekluisterd aan huis vond ik het weer eens een mooi moment om de vriezer te bekijken. Hmm, tomatensoep, Indische hachee, de basis lasagne en ik had nog een restje curry van maaltijd 40. Normaal is het kind vrijdagavond de hort op maar hij besloot om toch maar aan te schuiven voor het eten.


Eerst een kopje tomatensoep!














Maaltijd - 40 donderdag 29 augustus 2013 - Rosanne Vooijs

Vanavond samen met het kind want Jan Willem is op uitnodiging naar De Kuip (voetbalwedstrijd kijken). Nu had ik nog restgroente van de groentesoep en wat is dan lekkerder dan hier een curry van te maken. 
Ik heb altijdd wel een pot currypasta in huis, meestal 2: de Indische (is wat milder) en de Thaise (pittig).


In wok kipblokjes op hoog vuur dichtschroeien, toevoegen curry (ik heb nu de Indische gebruikt) naar smaak, even meebakken. Dan de restgroente: bloemkool (meestal gebruik ik broccoli), prei, champignons; extra groente rode paprika. Groente ook even bakken, hierna flink scheut room, p/z, deksel er op en ca. 10 min. stoven. Geserveerd met mie.
Van Floris mag ik ook wel de Thaise curry gebruiken!




Maaltijd 39 - woensdag 28 augustus 2013 - Rosanne Vooijs

Ik heb niets met rundertartaar, ik kan er niets mee en de tartaartjes ook niet met mij. Het valt al uit elkaar als je er naar kijkt. Maar goed de familie is gek op tartaartjes dus een keer per jaar moet kunnen.


Alstublieft geen voorverpakte bakaardappeltjes maar zelf aardappels koken (niet gaar) en dan bakken. Tip: bak de aardappels in boter en olie en season de aardappels pas als ze bruin zijn met bijvoorbeeld kerrie, paprikapoeder, chilivlokken en geheel nog even doorbakken. Ik voeg altijd nog sambal badjak toe op het eind en bak dit nog kort mee (sambal verbrandt anders). Hierbij salade met tomaat van eigen terras.



Maaltijd 38 - dinsdag 27 augustus 2013 - Rosanne Vooijs

Na al dat BBQ geweld even terug naar de basis: groenten, groentes, groentjes, heerlijk en dat wordt ook het thema voor volgende week. Het is heel lekker en gezond om je eigen groentebouillon te maken, groenten die je lekker vindt zoals prei, wortel, ui etc., verse kruiden zoals bijv. tijm, peperkorrels, water en minimaal 45 minuten zachtjes stoven, zeven, eventueel extra inkoken en voilà. Je kunt extra maken en invriezen. Tip: als je je restjes groenten bewaart (dus bijv. het groen van de prei niet weggooien) in een bakje in de vriezer, heb je gelijk de ingrediënten om een bouillon te maken. En dan nu wat ik echt gedaan heb!



Een pot basis groentesoep van Maggi hahaha, bloemkool, wortel, prei, champignons, sperzieboontjes (beetje voorgekookt), vermicelli, en als klap op de vuurpijl kant en klare balletjes gehakt. Prima te doen maar voortaan weer zelf balletjes maken.







Maaltijd 37 - maandag 26 augustus 2013 - Rosanne Vooijs

Leftovers van de BBQ van zaterdag. En nu ben ik voorlopig wel klaar met de BBQ.

BBQ worstjes met Habanero Aioli, aardappelsalade en een salade Caprese (altijd lekker).













Maaltijd 36 - zondag 25 augustus 2013 - Rosanne Vooijs

Floris wil zich al vast voorbereiden op zijn aankomende studentenleven door wat kooklessen bij mij te volgen. Nu grossier ik in de makkelijke recepten, waaronder ook het kinderfavorietje van vriend Erik, lasagne (zonder groenten, nou ja 1 ui). Nu is lasagne denk ik ook het meest favoriete gerecht van Floris, dus dit komt mooi uit.
Kookles 1 - Lasagne - gemaakt door Floris!
1 ui fruiten, rundergehakt rul bakken, tomatensaus (met kruiden) uit een pot, 1 vleesbouillontablet; bechamelsaus gemaakt van: boter, bloem, melk en nootmuskaat, p/z, 1 pakje koelverse lasagnevellen, buffelmozzarella, parmezaanse kaas geraspt en geheel nog 1/2 uur in de oven. Laatste paar minuten onder de grill voor een gezellige kleur.

Ietwat doorgeschoten onder de grill maar dat mocht de smaak niet drukken!


Goed gedaan Floris!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten